8 Adımda Akvaryum Temizliği

14-12-2018 20:46
8 Adımda Akvaryum Temizliği
Akvaryumunuzu temizlemek, canlılarınıza  sağlıklı ve gelişen bir ortam yaratmanın basit ama önemli bir parçasıdır.
 Akvaryum temizliğinin önemi ve temizliğin nasıl yapılması gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Ekipmanlarınız, kumlarınız veya camınız gibi temizlik
 ritüelinizde dikkate alınması gereken pek çok unsur olsa da, tankınızı temizlerken size 
zaman kazandıran  birçok iyi uygulama vardır.
Akılda tutulması gereken akvaryum temizlik araçları arasında, dip süpürgesi, cam temizleyici olsa da sağlıklı  gelişen bir akvaryum için yararlı bakteriler gereklidir. Çünkü; akvaryum için zararlı olan nitrat seviyesini bu araçlarla engelleyemeyiz. 
Nitratlar balık dışkısından, yenilmeyen yiyeceklerden ve diğer atıklardan gelir.
Yeterli miktarda yararlı bakteri oluşumu doğal olarak bu nitratları tüketecek ve tankınızı daha uzun süre temiz tutacaktır. Yararlı bakteriler akvaryum ilk kurulduğunda suyunuzda bulunmazlar, zaman içerisinde akvaryumunuzda kendiliğinden oluşurlar. 
Bu sebepten dolayı özel durumlar hariç akvaryum suyunuzun tamamını değistirmeniz önerilmez. Bununla birlikte, genel bir kural, eski suyun sadece% 40'ını degiştirmektir.

Akvaryumu temizlerken yapılması gerekenlerden sırasıyla bahsedelim 

  • Öncelikle Isıtıcılar, filtreler, ışıklar veya CO2 sistemi gibi ekipmanlarınızı fişten çekin
  • Daha sonra balık ve  yapay bitkileri eski akvaryum suyuyla bir kaba yerleştirerek çıkarın.
  • Tank boşaldığında, akvaryumunuzun camını temizlemek için yosun kazıyıcı, sünger veya mıknatıslı silecek kullanın.
  • Pompa, boru ve yapay bitkiler gibi dahili ekipmanınızı lavaboya atın. Tüm bileşenleri nazikçe sabun ve su ile temizleyin ve iyice durulayın.
  • Şimdi geldik en önemli isleme .  Balık dışkılarının ve bitki  atıklarının çok uzun süre akvaryumunuzda kalması durumunda, balıklarınız ve bitkileriniz olumsuz yönde etkilenir. Tüm atıklar akvaryumunuzun dibine düştüğünden, akvaryumunuzda sağlıklı bir ekosistemi korumak için tank tabanının hortum ve sifonla düzenli olarak temizlenmesi esastır. Bir sifon ve kum temizleyici sistemi kullanarak, sifon ucunu  tamamen tankın dibine kadar itin ve orada bırakın. Enkaz ve diğer atıklar sifona yükselecektir; Su temizlenmeye başlayana veya tüm kum  zemin bölümlerini temizleyene kadar devam edin. Bu işlemi yaparken  akvaryumdaki  suyun% 40'ından fazlasını çıkarmamayı unutmayın. Bununla birlikte, bir akvaryumu gerçek bitkilerle temizlerken, bitkilerin köklerini rahatsız etmekten ve büyümelerini engellemekten kaçınmaya dikkat edin. Akvaryumunuzu yeniden doldurmadan önce tankınızın su  sıcaklığını ölçün ve yeniden ekleyeceğiniz temiz suyun aynı sıcaklıkta olmasına özen gösterin.
  • Bitkilerinizi ve balıklarınızı tekrar akvaryuma ekleyin.
  • Ekipmanınızı tekrar takın. Böylelikle sekiz temel adımda akvaryumu temizlemiş olduk.
Temizlemenin sıklığı, tankınızın büyüklüğüne ve bileşimine göre değişir, ancak genel olarak sahip olduğunuz daha fazla balık veya bitki yaşamının, daha fazla atık olacağını ve daha fazla temizlik ve bakım gerektirdiğini unutmayın. Tankınızı temizlediğiniz ve suyunuzun atık belirtileri göstermeye başlaması için ne kadar sürdüğünü gözlemlediğiniz en son zamana karşı dikkatli olun. Bu gözlemlere dayanarak, tankınızın ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğini  kendinizde belirleyebilirsiniz çünkü tank büyüklüğünden balık cinsine kadar bir çok
etken temizlik süresini değistirecektir.
Yiğit Yağmur ( Akvarist - Editör )
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.