Akvaryum Dekore Etmenin Püf Noktaları
27-07-2018
22:56
Akvaryum Dekore Etmenin Püf Noktaları
Akvaryum sahibi olmak isteyenler için işin en keyifli kısmı, dekorasyon! Ancak akvaryumu dekore ederken, akvaryum boyutunu ve içinde yaşayacak canlıların ihtiyaçlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Dekorasyon ürünleri arasından tercih yaparken akvaryum canlılarına zarar vermeyen ve mümkün olduğunca doğal yaşam ortamlarını destekleyen ürünlere yönelmek büyük önem taşıyor. Her zevke uygun dekoratif aksesuarlar mevcut. Önemli olan seçtiğimiz ürünlerin hem göze hitap etmesi hem de akvaryum canlımızın huzurlu bir yaşam sürebilmesine katkı sağlaması. İşte neler yapabileceğinize dair birkaç ipucu…
Akvaryumda arka plan kullanırken dikkat!
Akvaryum için arka plan seçerken akvaryumda beslediğiniz canlının türü ve tankın genişliği büyük önem taşıyor. Çünkü arka plan yerleştirmeye karar verdiğiniz tankınız küçükse, canlının yüzme alanı daralabiliyor ki, bu durum bazı deniz canlılarını olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla akvaryumda arka plan kullanırken bu hassas noktayı atlamamalısınız. Bir diğer önemli konu da renk ve desen seçimi. Günümüzde doğal kök ya da kaya imutasyonlarından oluşan geniş ürün çeşitliliği mevcut. Bu sayede akvaryum canlısına zarar vermeyen malzemelerden üretilen arka plan seçimi yapabilirsiniz. Renk seçerken açık tonlara başvurmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü koyu renkler, akvaryum içerisindeki diğer objelerle ve renkli balıklarla daha iyi bir uyum yakalayacak ve akvaryum içinde olup biteni görmenizi kolay hale getirecektir. Ayrıca koyu renk bir arka plan, akvaryumda görünmesini istemediğiniz filtre ve kabloları daha kolay gizleyecektir.
Akvaryum dekorasyonunda kum kalınlığı kriteri
Akvaryum canlıların yaşamında önemli yere sahip dekorasyon malzemelerinden biri de kumlar. Balıkların beslenmesinde ve karakterlerinin gelişmesinde önemli rol oynayan kum seçiminde iş zevke bırakılmamalı. Akvaryumda kullanılacak kumu belirlerken ilk dikkat etmemiz gereken özellik, kumun rengi. Çünkü zeminin açık ve parlak olması balıkların çekingen karakter kazanmasına neden oluyor. İkinci önemli özellikse, kumun boyutu. Geophagus gibi çiklet türler ya da Corydoras gibi kedi balıkları söz konusu olduğunda zemin malzemesinin boyutunun 2 mm’yi geçmemesini öneriyoruz. Aynı şekilde oral yollarla kum içerisindeki kullanılabilir partikülleri toplayan ve daha sonra kalan kumu solungaçlarından dışarı bırakan tüm canlılar için bu kural geçerli. Akvaryumun kalınlığı da canlının türünden bağımsız değil. Tankında bitki beslemeye karar verenler kumun tabandan 6 - 10 cm yüksek olmasına dikkat etmeli. Diğer canlı türleri için 3-6 cm kalınlık yeterli olacaktır.
Kum seçerken atlanmaması gereken bir diğer önemli özellik, kumun suyun bazik değerini yükselten kalsiyum oranı içerip içermediğini araştırmaktır. Zira doğal yaşam alanı asidik olan canlıların böyle bir ortamda huzurlu olması mümkün değildir. Suyun içerisindeki kalsiyum oranını ölçmek için piyasada satılan herhangi bir kireç çözücüden destek alabilirsiniz. Kuma damlattığınızda kabarma ve köpürme gözlemlerseniz yüzde 100 kalsiyum içerdiğinden emin olabilirsiniz.
Şık bir akvaryum için daha fazla kaya kullanın
Akvaryum dekorasyonunun vazgeçilmez parçası olan kayaları satın alabileceğiniz gibi seyahat etmeyi seviyorsanız doğal ortamından evinize taşıyabilirsiniz. Ancak dekorasyonda kaya kullanırken de dikkat etmemiz gereken özellikler mevcut. Tıpkı kumlarda olduğu gibi bazik suda yaşamaları mümkün olmayan canlılar için kireç taşı ve mermer gibi kalsiyum içeren dekor kullanmak uygun olmaz. Bu tip akvaryum canlıları için lav taşları, granit ve bazalt daha uygun olur. Renk seçimi de kaya dekorasyonunda önemli bir özelliktir. Koyu renk kayalarda yağ ve metal oksit bulunma olasılığı yüksektir. Bu maddeler akvaryum canlınızın ölümüne sebep olur. Bu nedenle doğadan topladığınız kayaların nereden geldiğini bilmeniz gerekiyor.
Akvaryumunda renkli görüntü elde etmek isteyenler birkaç çeşit kaya kullanabilirler. Ancak birden fazla kaya kullanmak için akvaryum kumunun altına kalınlığı 1 cm olan strafor yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede kayalar zemine rahat tutunurken kum altına saklanmaktan hoşlanan balıkların da güvenliği garanti altına alınmış olur.
Akvaryum dekorasyonunda başka neler kullanabiliriz?
Akvaryum dekore ederken kullanabileceğimiz pek çok malzeme var. Silikon ve plastik bitkiler, ağaç kökleri, deniz kabukları, sandık ve dalgıç gibi su dünyasını yansıtan biblolar, hindistan cevizi kabuğu gibi saklanma ve üremeyi destekleyen objeler bunlardan birkaçı… Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, dekorasyon malzemelerinin akvaryum bitki ve canlılarına zarar vermeyen ve toksik madde içermeyen malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Denizler ve okyanuslar gibi akvaryumlar da canlımızın yaşam koşullarını desteklemeli ve huzurlu yaşamasına katkı sağlamalıdır. Bu nedenle hangi dekorasyon malzemesini seçerseniz seçin, mutlaka doğal olmasına özen gösterin. Unutmayın ki iyi bir akvarist olmak, kendi zevklerinden çok akvaryum canlısının yaşamını düşünmeyi gerektirir.