Akvaryum Filtresi

08-11-2018 23:45
Akvaryum Filtresi

Malumunuz akvaryumlardaki en can alıcı husus akvaryumun temiz ve bakteri dengesi oturmuş bir suya sahip olmasıdır. İdeal durumda olamayan akvaryumlarda hangi tür olursa olsun balık beslemek hem görsel olarak hemde balıkların sağlığı açısından eziyete dönüşebilir.

Bu yüzdendir ki, iyi bir akvaryum filtrasyon sistemi ( dış filtre veya iç filtre ) ve filtre malzemesi ile tankınızı desteklemeniz çok önemli bir konudur.

 

 

Akvaryum su dengesi nasıl olmalıdır? 

Akvaryumların sağlıklı dengeye kavuşması için önemli hususlardan bence ilki azot döngüsüdür. Bu döngünün oluşmasında biz bir şeyler yapmaz isek; akvaryumun bunu kendiliğinden sağlaması oldukça zor ve uzun bir süreç olacaktır ki; bu süreçte balıklar ciddi anlamda zarar görebilir.

 

Azot ölü canlılar, yemler, dışkılar, ölmüş bitkiler ile akvaryumunuza girer. Fakat azotun en büyük balıklarınızın atıklarından ve katı olarak değil solungaçlarından salınır. Balıklar solungaçlarından zararlı olan amonyak maddesini salar ve bakteriler tarafından tepkimeye girerek daha az zararlı olan nitrit'e dönüşür. Akabinde bu nitrit daha da az zararlı olan nitrata dönüşür. Azot döngüsü böylece sirküle olmuş olur.

 

Bu döngünün yani Amonyak-Nitrit-Nitrat döngüsünü sağlayan yararlı bakterilerimizin sağlık ve bakımına dikkat etmek doğal olarak tankımızın ve balıklarımızın sağlığı konusunda ciddi olumlu bir etkendir.

Akvaryumda bakteriler nerede yaşar?

 

Öncelikle bilmemiz gereken şey bu bakteriler oksijen solunumu yaparlar ve akvaryumumuzda bir hava motoru yada oksijen desteği sağlayacak bir iç filtre gerekmektedir. Bu bakterilerin genel ve en çok tercih ettikleri yerler mikro deliklerdir. Daha doğrusu akvaryum taban kumu ve akvaryum filtrelerinde ki filtrasyon malzemelerine tutunurlar. Bu döngüyü başlatmanın en basit yolu filtrasyon malzemelerini yerleştirip çalıştırdıktan sonra akvaryumunuza azami miktarda yem atmak veya hazır bakteri kültürüdür.

 

Bahsettiğim gibi bu konuda en önemli görev taban malzemesi ve filtre içerisinde ki malzemelere düşüyor.

 

Taban malzemesi seçerken hava sirkülasyonuna engel olmaması için çok ince taneli olmamalı, oksijenin her yere dağılması içinde çok büyük olmaması gerekir. Genel kılavuzlarda önerilen boyutlar 0.5mm -1.5mm ölçülerinde taban malzemesi seçimi sıhhatli olacaktır.

 

Tüm filtrelerin çalışma prensini aşağı yukarı aynıdır ve dış filtreler hariç diğer filtrelerin filtrasyon malzemeleri neredeyse aynıdır. Yapmanız gereken bu filtrasyon malzemelerini sık sık ve kimyasal malzemeler kullanmadan mümkünse akvaryumunuzdan aldığınız su ile temizlemektir. Kimyasal yada başka yollarla bu malzemelerde ki bakteri oluşumlarına zarar verirseniz akvarumunuzun döngüsüne zarar verebilirsiniz.

 

Velhasıl; şu filtreyi kullanın bu markayı kullanın demek yerine olayın temeline yani mantığını sizlere anlatıp kuracağınız sistemde bu filtrasyon mekaniğini kullanarak en uygun malzemeler ile ( filtre kum bitki tasarım ürünleri vesaire) kurarak gayet keyifli ve en önemlisi sağlıklı bir tank kurabilirsiniz. Unutmayın ki berrak tank temiz tank demek değildir. Temiz tank bakteri dengesi oturmuş ve kendini sirküle edebilen doğal dengesi oturmuş akvaryumlardır.

 

Keyifli hobiler dilerim.

Yazar : İbrahim ATALAY ( Akvarist - Hobici )
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.