Akvaryum Isıtıcısının Önemi

07-01-2019 02:10
Akvaryum Isıtıcısının Önemi

AKVARYUM ISITICISININ ÖNEMİ

Akvaryumda ısıtıcıyı neden bulundurmamız lazım ? Akvaryumda ısıtıcı olmazsa olur mu? Akvaryumda hangi ısıtıcı olmalı? Isıtıcı fiyat farklarının nedeni? Akvaryum ısıtıcısı ne kadar yakar?

Öncelikle herkese iyi hobiler. Akvaryumda ısıtıcı olmalı mı? Akvaryumun ısıtıcısı iyi gibi geliyor, ne kadar elektrik yakar? diyorsanız gelin birazda bu konuyu detaylı inceleyelim.

Her şeyden önce söylemem ve üstüne basmam gereken konu ısıtıcının olup olmaması. Nasıl bir akvaryum aldığımızda öncelikli olarak akvaryum hava motoru veya akvaryum iç filtresi alıyorsak veya öneriliyorsa akvaryum ısıtıcısını da bulundurmalıyız. Kimi hobici yazın ısıtıcılarını akvaryumdan çıkarır. Aslında çıkarmamak ve fişini takılı tutmak en doğrusu herhangi bir ısı değişiminin akvaryum balıkları üzerinde ciddi hastalıklara yol açtığı kesindir.

Peki bizim ısıtıcımız nasıl olmalı ?

Isıtıcıyı kaç derecede çalıştırmalıyız? Akvaryum ısıtıcısı alırken dikkat etmemiz gereken unsur akvaryum litresine uygun bir ısıtıcı seçmemiz. Akvaryum ısıtıcıları watt boyutlarına göre ayrılmaktadır :

  • 25 watt
  • 50 watt
  • 75 watt
  • 100 watt
  • 150 watt
  • 200 watt
  • 300 watt şeklindedir.
En düşük litreden başlayarak sıralarsak 25watt ısıtıcı 10-25 litre için, 50watt ısıtıcı 15-50litre için, 75watt ısıtıcı 50-75 litre için,100watt ısıtıcı 60-100 litre için, 150watt ısıtıcı 100-150 litre için, 200watt ısıtıcı 200-300 litre için, 3000watt ısıtıcı 300-450 litre için ideal ısıtıcılardır.

Akvaryum kaç litre ise akvaryum ısıtıcısını yukarıda bahsettiğimiz gibi oranlı bir şekilde seçmelisiniz. Akvaryum ısıtıcılarında fiyat farkı görmeniz sizi şaşırtmasın. Aynı watt fakat fiyatları neden böyle derseniz onun tek açıklaması kalitedir. Akvaryum ısıtıcısı ne kadar kaliteli olmasının ne önemi var demeyin hiçbir zaman ucuz etin yahnisi iyi olmaz. Düşük fiyatlı akvaryum ısıtıcılarının ısı ayar kısmında hassasiyet farkı çok açıktır, camları incedir ve bu sebepten birkaç derece ısı değişikliğinde camı patlayabilir. Termostatı çabuk bozulabilir. Bunlar yüzünden akvaryum ısıtıcısına verdiğiniz parayı çöpe atmak gibi bir şey olur. Peki bu ısıtıcılar nasıl çalışır. Isıtıcıların üst kısmında bulunan ayar bölümleri vardır ayarı akvaryumda beslediğiniz canlının yaşam kalitesine uygun olan ısıya denk getirerek fişe takmanız yeterli olacaktır. E, bu hep ayarladığım derecede nasıl kalacak diyerek, şaşırmanızın önüne bu kısımda termostat özelliği geçiyor. Ayarladığınız derece farz edelim 25 suyunuzun ısısı 25in altına düştüğü an itibari ile ısıtıcı devreye girer ve çalışmaya başlar ısıyı 25’e sabitler ve daha sonra dinlenmeye çekilir. Termostat özelliği sayesinde ne ısınız artar ne de ısınız azalır. Sorun değil artsın veya azalsın derseniz akvaryum balıklarınız ve yaşam alanları ufak ufak başlayarak felaketlerle sonuçlanabilir. En iyisi akvaryum ısıtıcısını bir köşede bulundurmak. Gelelim ne kadar yakar kısmına. Akvaryum ısıtıcıları bahsettiğimiz gibi litreye göre seçilmekteydi bizde 100 watt ısıtıcıyı ele alarak ufak bir hesap yapalım. Isıtıcının 100 watt dediği kısmı saatte ki elektirik tüketimidir. Günde 1 saat çalıştığını hesaplarsak 1 x 100 watt =100 watt’dır. Bir ayı’da 30 gün olarak alırsak 30 x 100 watt = 3000 =3 kw , yani ayda 3 kw elektrik tüketimi olur.

Elektrik kw birim fiyatı her ile göre farklılık gösterebilir kendi şehrinizin elektik birim fiyatını öğrenerek işleme şu şekilde devam edebilirsiniz. Farz edelim 0,5375 kuruş olsun 3 kw x 0,5375 = 1,61 kuruş gibi bir orana denk gelmektedir. İnanın hiç bir şey değil. Şunu unutmayın bize dostluk etsin diye yaşam alanlarından aldığımız canlıların yaşam alanlarını vermek zorundayız.

Sağlıklı hobiler dilerim.

Yazar: Alihan ERDEM ( Hobici - Akvarist )

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.