Akvaryum Kurulumu

13-11-2018 00:57
Akvaryum Kurulumu

Balık alırken yapılan en büyük hataların başında tür seçimi gelir. Yanlış bütçe ile yahut yanlış ekipmanlar ile kurulan akvaryumlarda ne yazık ki akvaryum hobisinden soğuma ve daha da vahimi can kayıpları gerçekleşir. Eğer akvaryumunuz yoksa öncelikle beslemek istediğiniz türü araştırıp balığı edinmeden önce o balığa uygun akvaryum ve ekipmanlar edinmeniz yahut akvaryum ve ekipman sahibi iseniz elinizde ki malzemelerle en uygun şartlarda besleyebileceğiniz balıkları seçmek en mantıklısı olacaktır.

 

Unutmayın ki balıkların da canı vardır ve biz onlara doğal hayatlarını taklit ederek akvaryum kurmak durumundayız. Doğal yaşam standartlarında akvaryumlarda beslenmeyen balıkların akıbeti ne yazık ki bellidir. Azami can kaybı ve görsel olarak cezbedici, keyif verici bir akvaryuma en ideal kurulumu gerçekleştirmenizve uygun bütçe ile nispeten kaliteli ekipmanlar ile ulaşabilirsiniz.

Kurulacak akvaryumda hangi türleri besleyebilirim ?

 

Örneğin Cichlid ( Ciklet ) akvaryumu kuracaksınız. Önceliğiniz litre / balık senkronunu yakalamak olmalıdır. Az hacimde çok balık beslemek akvaryumun çabuk kirlenmesine ve can kayıplarına yol açar. 100 litre için en fazla 6 balık önerilir. Ciklet balıklarının korunma ve alan benimseme iç güdüleri sebebiyle kayalık, mağaralı, uygun canlı bitki türleri ile desteklenen ve yüksek hacimli bir akvaryum olması gereklidir. Keza filtrasyon sisteminin de balık adeti ile orantılı olarak kuvvetli ve tankı bol oksijenli tutması gerekmektedir. Akvaryum tabanına koyduğunuz taban malzemesinin derinliği çok olmamalıdır ki ( tercihen 1.5-2cm ) tabanda pislik birikip su kalitesini bozmasın. Bitkisel ağırlıklı yemlerle beslenmesi gereken bu balıkların beslenme programlarına protein bazlı yemler de kullanarak diyetleri çeşitlendirilebilir.

 

Yahut Canlı Doğuran akvaryumu kuracaksınız. Önce bilmeniz gereken husus bu arkadaşların çok çabuk üreyeceği ve uygun şartlar sağlanırsa popülasyon patlaması yaşamanızın olası olmasıdır. Bir canlı doğuran tek bir döllemeyle birçok kez doğum yapabilir ki bunun sebebi doğal hayatlarında av hayvanı oldukları için çabuk çoğalmak ve üremek esas amaçlarıdır. Hemen hemen her şarta uyum sağlayabilirler fakat bu canlıları pek zorlamamak gerek, ısı ve temizlik konusunda biraz nazlıdırlar. Kendi yavrularını dahi yiyebilen bu balıklar için yapılması gereken şahsi kanaatime göre yavruluk gibi şeyler yerine bu balıkları bitkili akvaryumlarda beslemek ve yavrular için saklanabilecekleri sık ve uzun-sık bitkilerin olmasıdır. Ha bitkili akvaryum kuramıyorum derseniz de rafya ile yapılan kıvır kıvır tasarımlarla bir saklanma alanı sağlayabilir ve yavru gelişimini kısıtlamamış olursunuz. Yavruluklar bir nevi hapishanedir ve yavruların hareket alanını daraltarak sağlıklı gelişimlerini engeller düşüncesindeyim.

 

Yada karides yada biotop yada paludaryum diye uzar gider ama kurulumdan ve para harcamadan önce ilk düşünmeniz gereken husus ne kurmak istediğiniz, beslemek istediğiniz balıkların beklentilerinin ne olduğu ve bu beklentileri sizin karşılayıp karşılayamayacağınız konusudur. İdeal ortamı kuramayacağınız balıkları beslemek hayvanlar için eziyetten başka birşey değil ve sizin için de bir süre sonra angarya olabilir ama aksine ideal bir kurulum ile yalnızca siz değil çevrenizdeki insanlar da bu hobiye ısınabilir.

 

Türlere göre kurulması gereken akvaryumları diğer makalelerimizde bulabilirsiniz.

 

 

 

Yazar: İbrahim ATALAY ( Akvarist )
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.