Akvaryum ve Balık Seçimi
Evimizin bir köşesine ufakta olsa renk katsın hem de güzel vakit geçirelim diyerek düşündüğümüz akvaryumlar aynı zaman da en güzel hobilerimizden birisi olacak.
Akvaryumların en güzel yanı hiç kimseye zararı olmamasıdır. Küçük çocuğunuz var ise onun eğitimi için güzel bir başlangıç olacaktır.
Peki bu akvaryumlar nedir bizden neler ister öncelikle bunun farkına varmamız lazım. Bir canlıyı sahiplenip ona en güzel imkanları sağlamamız gerekmektedir bunun için öncelikle küçük araştırmalar içinde olmamız lazım. Ne tür bir balık sahiplenmeliyim, bu balığın benden isteği nelerdir, nasıl bir ortamda yaşar, ısı isteği, su isteği, yem çeşidi gibi kısacası biyotopu nasıl olmalı. Öncelikle bu sorulara cevap aramalıyız.
Sırasıyla başlayacak olursak; bakımı kolay olan su değerlerini ve diğer isteklerini daha kolay olarak karşılayabileceğimiz ve aynı zamanda başlangıç olarak cebimizi yakmaması lazım kısa sürede bu güzel hobi bizi yormaması için. Emin olun ki bu güzel hobi sizi de içine çekecek.
AKVARYUM SEÇİMİ
Balık seçimi yapmadan önce ilk önemli konumuz akvaryum. Nasıl bir akvaryuma sahipsiniz veya nasıl bir akvaryuma sahip olmak istiyorsunuz? Evinizin hangi bölümüne katmayı düşünüyorsunuz? Bu bölümü ne kadar boyutta akvaryum katabilirsiniz? Düşündüğünüz bölüm akvaryum için uygun mu? Şimdi bu sorulara cevap arayalım.
Hali hazırda bir akvaryumunuz yok ise bir pet shop’tan akvaryum almamız gerekmektedir. Benim akvaryumum var diyorsanız öncelikle bu akvaryumun kaç litre su kapasitesine uygun olduğunu öğrenmeniz lazım peki bunu nasıl öğreneceğiz derseniz çok basit bir matematik işlemiyle hesaplayabiliriz. Akvaryumun yanına bir adet metre ile gidip önce uzunluğunu sonra genişliğini daha sonra da yükseklik ölçülerini alıp hepsini aynı anda çarpmak ile akvaryumun kaç litre olduğunu öğrenebilirsiniz. Akvaryumun kaç litre olduğunu öğrendikten sonra bu litrelerde hangi tür balıkları daha rahat bir şekilde beslemek için balık seçimine geçebilirsiniz. Akvarymunuz yok ise pet shop’tan akvaryum alacağınız zaman akvaryumun litresine göre dizayn ve balık seçimine özen gösteriniz.
EVDE HANGİ BÖLGE AKVARYUMA UYGUN ?
İlk olarak güneş almayan bir bölge seçilmeli su ısısını ve değerlerini değiştirmemesi, yosun oluşumunun olmaması için bu durumda hem görsel olarak daha güzel olacaktır hem de balıkların daha sağlıklı yaşamlarını devam ettirecektir. Oturduğunuz oda da gözünüze hitap edecek bir bölge seyir zevkinizi arttıracaktır.
HANGİ BALIK TÜRÜNÜ BESLEMELİYİZ
Hepsi birbirinden güzel ve özel olan bu balıklarda ayırt etmek gerçekten güç. Yeni bir başlangıçta en önemli konu bakımı kolay olan türlerdir. Tecrübe etmeniz için seçtiğiniz balığın bakımı ve biyotopu öncelikli araştırmalarınızdan biri olmalıdır. En uygun su değeri, ısı, litre, ışık, yem gibi özelliklerini öğrendiğiniz zaman yükünüzün çoğunu atmış olacaksınız.
BAŞLANGIÇ İÇİN BALIK SEÇİMİ
Bu hobiye yeni başlayanlar için önerilen balıklar doğru kararlardır. Peki bunlar hangi balıklar? Japon balığı (carasius auratus), lepistes(Poecilia reticulata), molly(Poecilia), kılıçkuruk(Xiphophorus helleri), plati(Xiphophorus maculatus), beta(Betta splendens)gibi balıklar ilk başlayan hobicilere önerilen türlerdir. Bu türlerin tabi bir de yaşam alanlarını uygun olarak hazırlamamız lazım.
YEM VE EKİPMANLAR
Herhangi birini seçtikten sonra birde akvaryumumuz buna uygunsa gelelim diğer ekipmanlar. Önemli olarak hava motoru lazım. Hava motorunun akvaryumun litresinesine göre seçmemiz su devri için önemli bir etmen. Bunu nasıl anlayacağız derseniz hemen her motorun üstünde kaç litreye tekabül ettiği yazmaktadır ve bu kısıma dikkat edilerek alınmalıdır.
Bir değer önemli ekipman ise ısıtıcı. Isıtıcı da aynı hava motoru gibi litre hesabına göre alınmalı. Termostatlı olan ısıtıcılar ki piyasada genellikle termostatlıdır akvaryum ısısını dengede tutmaya yarar ısı değişimlerinde balıkların etkilenmesini önler. Atlanmaması gereken bir ekipmandır.
Balıklarımızın yemi nasıl olmalı dersek yemleri balıklarımızın türüne göre seçmek en uygunudur. Balıkların yemi farklılık gösterebilir otcul, etçil ve hem otcul hemde etçil olarak.
Yemlerde kendi aralarında farklı formülasyonlarla özellikleri ayrılmıştır. Başlangıç balıklarımız için yinede en uygun yemi almamız doğru olacaktır.
Herkese iyi hobiler !
Yazar : Alihan ERDEM ( Akvarist - Hobici )