Akvaryumda kolay bitkiler yetiştirin
Akvaryumlarınızda profesyonel bakım istemeyen, aynı zamanda görünüşü ile sizleri tatmin edecek bazı bitkilerden bahsetmek istiyorum. Bu bitkileri dilediğiniz tatlı su akvaryumunda kolayca yetiştirebilir, çoğaltabilir, hatta ''fazla geldi kime versem'' diyebilirsiniz. Öncelikle bu bitki türlerinden bahsedip sonra akvaryumları için gerekli bilgileri vereceğim.
Kolay akvaryum bitkileri
1.Elodea Densa
Bu bitki ''acaba bitki alsam bakabilir miyim?'' diye soran herkesin ilk seçeceği bitkilerden olabilir.Çünkü o kadar kolay büyür ki ne özel toprağa ihtiyaç duyar ne co2 ye ne de güçlü bir ışığa. Üstelik sudaki nitratı emmesiyle su değerlerinizi oldukça iyi düzenler. Gübre gördüğü gibi emer. Hatta bu yüzden bakımı zor bitkilerin yanına koyarsanız onlarla gübre yarışına girip diğer türlerin bile büyümesini yavaşlatabilir. Sürgün ile çoğalır. Çoğalır dememi biraz açayım. Normal ampul ışığı altında bir pet şişeye koyduğunuzda 2 hafta içinde yeni sürgününü görebilirsiniz. Kendi akvaryumuma 2 ay önce 5 kök almıştım.Şuan 15 kök oldu ve dağıtacak yer arıyorum. Kuma dikmenize gerek yok bir taşa sabitleyin ve bırakın çoğalsın. Sıcak suyu sevmezler. Hatta Alaska'da tatlı su göllerinde istilacı gözüyle bakılmaktadırlar.
2.Java Fern
Herhalde Java Fern'in en meşhur yanı dayanıklılığı. O kadar dayanıklıdır ki, ölmesi için çaba göstermeniz gerekir. Rizomlarla çoğalır. Yani arkasına bir bakarsınız ufak ufak çoğalmış bile. Onları biraz büyüyünce koparmanız yeterli olacaktır. Yine ekstra gübre , co2, güçlü ışık istemez. Odadaki ampul ile gayet sağlıklı olacaktır. Akvaryumunuzda ışık varsa onu bir köke sabitleyin ve 1 ay içinde onu sarıp çoğalmasını izleyin. Çürümeye başladığında hiç korkmayın. Temiz su biraz gübre ve ışık ile çürüyen yaprakları bile düzelecektir.
3.Anubias Türleri
Anubiasların birçok türü bulunmaktadır. Petite, nana, barteri vb. diye gider. Ancak hepsinin ihtiyacı ortaktır. Daha doğrusu ihtiyaçsızlığı. Çünkü yine diğer bitkilerimiz gibi ne gübre ne co2 ne de ışık ister. Hatta loş ışığı daha çok sever. Rizomla çoğalır. Bu yüzden eğer toprağa dikecekseniz dikkat edin rizomu su yüzeyinde kalmalı. Bir köke veya taşa bağlayabilirsiniz. Geniş ve koyu renkli yaprakları ile dikkat çeker. Doğrusunu söylemek gerekirse yavaş çoğalan bir türdür.Ancak uzun süre sağlıklı kalarak sizleri üzmez.
4.Moss Türleri
Türkçesi yosun. Ama o bildiğimiz yosunlardan değil tam tersi görsel olarak sizleri mutlu edecek yosun türleridir. En popüleri Java Moss ülkemizde bitkili akvaryumlarda en sık kullanılan türdür.Karidesler gibi yosun yiyici türler için sağlam besin kaynağıdır.Bir tele sararak cama, tabana zemin gibi kullanılabilir veya taşa köke sararak onun üstünü kapatıp hoş bir görünüm oluşturabilir.Pek ihtiyacı yoktur ancak akvaryumunuzda yosunlanma problemi varsa ilk bu türlerin etrafını saracaklardır.
5.Bacopa Caroliniana
Aşk merdiveni olarak bilinir. Saydığım 5 bitki arasından en çok ışığa gereksinim duyan bitkidir.Ancak bu ışık ihtiyacının meyvesi sizleri çok mutlu edecektir.Çünkü ışığa doğru büyüyüp rengi kırmızıya dönünce hatta su yüzeyinde mor bir çiçek açınca eliniz fotoğraf makinasından ayrılmayacak. Işıksız co2 siz besinsiz yaşar.Ancak keyif vermesi için ışık gereklidir. İhtiyaçlarını sağladıktan sonra akvaryumunuzun köşesini orman gibi sarıp renklendirecektir. Ben akvaryumuma ekleyeli 2 hafta oldu ve boyu şimdiden geldiği boyun 2 katına ulaştı ve ışığa doğru ilerliyor.
Ortak Bakım Tavsiyeleri
Sizinle paylaştığım 5 türün de tüm canlılar gibi ihtiyaçları vardır.Ancak bu türler diğerlerine göre daha az bakım istedikleri için sizler bu türleri kolayca büyütebilirsiniz. Ortalama su sıcaklığınız 23 derece olursa , haftada bir sıvı gübre kullanırsanız, günlük 5 saat civarı aydınlatmasını sağlarsanız, hele bir de abartılı olmayan bir co2 sistemi kurarsanız tüm bitkileri yetiştirebilirsiniz.Bu şartları bu 5 bitkiye sağlarsanız bu türlerin üreticisi olur , akvaryumlara sığdıramazsınız.
Yazar : Anıl Cem KARAKUŞ ( Akvarist - Hobici )