Akvaryumlardaki Bitki Gübresi Nasıl Kullanılır?
27-10-2019
20:24
Balıklar gibi, bitkilerin de bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakımı; gerekli akvaryum ürünleri ve gübreler yoluyla sağlayabilirsiniz. CO2, azot, fosfor, demir ve mikro besin maddelerini farklı şekillerde ekleyebilir ayrıca bu gübrelerle de birlikte akvaryumunuzda sağlıklı ve doğal büyümeyi destekleyip renklerin daha canlı olmasını gözükmesini sağlayabilirsiniz. Akvaryumda en önemli maddelerden biri olan CO2, büyüme inhibitörü işlemini taşıyor. Bu özelliklerde olan ürünleri eklemediğiniz takdirde akvaryum içerisindeki balıkların ve diğer canlıların oluşturduğu doğal bakteriler yoluyla bir miktar karşılanıyor. Fakat orta – üst segment bitkiler için kesinlikle ekstradan akvaryum bitki bakımı ürünleri takviyesi gerekmektedir. CO2 dışında bitkilerin aynı zamanda azot (N), Fosfor (P), Demir (Fe) ve Manganez (Mn) ihtiyacı da vardır. Bu maddelere makro besin adı verilir ve bitkiler bu besinlere yüksek miktarda ihtiyaç duyar. Akvaryum bitkileri tüm bu besinleri köklerden de yapraklardan da emebilir. Bu nedenle gübreler farklı formlarda bulunabilir. Sıvı olarak alabileceğiniz gibi granüller halinde de alıp kullanabilirsiniz. Tabletler genellikle bitkilerin kökleri tarafından emilirken sıvı gübreler yapraklar yoluyla emilir. Her iki gübreyi de kullanmanızı tavsiye ederiz. Suya akvaryum gübresi ekleme halinde düzenli olarak kullanım gerektirir ve bitki bu gübreyi emmeme gibi bir durum sergilerse ya da aşırı gübreleme gerçekleştirirseniz yosun oluşumuna sebep olabilir.
Seachem markasının akvaryum için ürettiği gübre ve ek madde takviyeleri oldukça fazladır. Bunun da sebebi her akvaryum tankının içinde bulunan doğanın farklı olabilmesi ve dolayısıyla da farklı ihtiyaçların bulunabilmesidir. Her tankta farklı biyolojik yapılar, su sertliği, ışık ve nem oranı bulunabilir. Buna bağlı olarak değerlerinizi tespit edip gerekli olan ürünlerle destek sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte akvaryum bakımı esnasında dikkat etmeniz gereken diğer öğeler ise iyi bir ışıklandırma ve bitkilere uygun yüzey sağlamaktır. Bunun dışında üçüncü besin kategorisi olarak sayılan; bakır, molibden, çinko ve borat gibi mikro besinlerde kullanarak fayda sağlayabilirsiniz. Bu maddelerde hayati enzimlerin bir parçasıdır ve bu besinlerin eksikliği halinde bitkiler daha yavaş ve cansız büyüyebilir.
Gübreler balıklara zararlı mıdır?
Her şeyin fazlasının balıklara zararlı olabileceğini söylemek en doğrusudur. Eğer normal ve önerilen miktarlarda gübreleme işlemi gerçekleştirirseniz balıklarınızın sağlığına olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Zaten genel olarak balıklara ya da diğer akvaryum içindeki canlılara zarar verecek temel şey; ani ve dengesiz pH değeri değişimidir. Gübreler de genellikle su içerisinde pH değerinin değişmesine sebep olmaz.
Bizim sizlere önerebileceğimiz gübre ve ek besin markaları ise; JBL, Seachem, Sera ve Reeflowers ürünleridir. Bu markalar tablet, granül, sıvı hallerde farklı gramajlar ile satılıyor. Genelde sıvı gübre ve ek besinler diğerlerine göre daha pahalı olsa bile siz de uygun fiyatlara Evcilal websitesinden bu ürünlere ulaşabilirsiniz. Keyifli alışverişler dileriz!