Akvaryumlardaki Tuzluluk Oranı Nasıl Ölçülmeli?
10-11-2019
21:54
Akvaryum tuz oranı, akvaryumunuzda izlenmesi gereken en önemli parametrelerden biridir. Tuzsuz bir akvaryum tatlı su akvaryumu kategorisine girer. Her akvaryumda her balık ya da bitki yaşayamaz. Bunun için akvaryumunuzun alacağınız balıklar için uygun ortam olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tuzluluk bir su kütlesi içinde ne kadar tuzun çözündüğünün ölçüsüdür ve mümkün olduğunca da sabit tutulması ilk dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.
Akvaryumunuzun tuz miktarını ölçmek için kullanabildiğiniz 3 farklı cihaz vardır; hidrometreler, refraktometreler ve elektronik sensörler. Refraktometreler en kullanılması kolay, maliyeti, güvenilirliği ve doğruluğu en popüler olan ürünlerdir. İyi bir refraktometre alarak fiyat performans bakımından verimli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bu ölçüm cihazının iki çeşidi vardır. Optik olanlar ve dijital olanlar. Optik refraktometreler kullanımı oldukça basit, ucuz, yüksek doğruluk seviyeli ve kalibre edilebilirdir. Hazneye birkaç damla akvaryum suyu koyup kapağı kapatıp renk değişim çizgisinin tam nerede olduğuna bakarak ölçümü yaparsınız. Dijital olanlar ise özellikle optik olanları okumakta zorluk çekenler ya da uğraşmak istemeyenler için daha uygun bir tercih olacaktır. Optik versiyonlara göre daha pahalıdırlar elbette. Fakat abartı bir fiyat farkı yoktur. Bunlar da kalibre edilebilirdir.
Hidrometreler de 2 tipte bulunmaktadır.
Cam: Bu tip hidrometreler, akvaryum suyuyla dolu tüpün içerisinde yüzer. Hidrometre seviyeyi bulana kadar yükselir ardından okuma, su yüzeyinin buluştuğu numaralandırılmış çizgiyle gerçekleştirilir. Artık pek sık kullanılmamaktadır.
Plastik: Bunlar ucuz fiyatlarından dolayı daha popülerdir. Ancak doğruluğuna pek güvenmemek gerekir. Akvaryum suyu cihaza dökülür daha sonra iğne yerleşene kadar hareket eder, okuma iğne ucunun gösterdiği sayıyla elde edilir. Hava kabarcıkları, kurumuş akvaryum tuzu ve iğnenin üzerindeki toz yanlış bir okumaya sebebiyet verebilir. Bu cihazlar kalibre edilemez.
Elektronik testler ise en pahalı seçenekler olacaklardır. Kullanımı oldukça kolaydır. Akvaryum işine gönülden bağlananların tercihidir. Kalibre edilebilirler.
Çözünen tuz genellikle PPT ve SG değerleri ile ifade edilir. Fakat akvaryum sahipleri genelde PPT değerlerini kullanmazlar. 2 standart değer vardır. Sadece balıkların olduğu akvaryumlarda SG: 1017 – 1025 arasında olmalıdır. Bazen bu miktar birazcık daha aşağı çekmek istenebiliyor. Bunun iki sebebi vardır; düşük maliyet ve tuza yüksek toleransı olan balıklara sahip olmak. Resif akvaryumlarında ise SG değeri 1023 – 1028 arasında olmalıdır. Mercanların büyüleyici dünyalarına dalıyorsanız tuzluluk konsantrasyonunuz daha yüksek olmalıdır ve stabil tutulmasına dikkat etmelisiniz. Mercanlar yaşadıkları ortam değerlerine karşı çok seçicidirler ve eğer iyi korunmazlarsa istenmeyen sonuçlara kolayca yol açabilir. Güvenebileceğiniz tuz ölçme cihazı markalarına; Hanna, Milwaukee, Ista, Fluval ve AutoAqua ürünlerini önerebiliriz.
Akvaryum tuzu fiyatı; tuzun gramajına, özelliklerine, çeşidine, kalitesine ve markasına göre değişkenlik gösterebilir. Bizim size güvenle önerebileceğimiz markalara; Aquaforest, Aquarium Systems, Red Sea ve Sera'nın ürettiği tuz çeşitlerini örnek verebiliriz. Keyifli alışverişler dileriz!