Akvaryumlardaki Tuzluluk Oranı Nedir?

27-10-2019 20:28
Akvaryumlardaki Tuzluluk Oranı Nedir?

Evde balık beslemek isteyen insanların hazırlayacağı akvaryum bakımından tek bir seçeneği yoktur. Tatlı su akvaryumu, tuzlu su akvaryumu vb. gibi çeşitlerde akvaryumlar yaratıp bunlara bağlı olarak uygun balık ve bitkileri kullanabilirler. Tuzlu su akvaryumları, en iyi şekilde okyanus ortamının yaratılması amacıyla uygun su seviyelerinin sağlandığı tanklardır. Normal akvaryumlara oranla biraz daha fazla özen ve sabır gerektirir, özellikle başlangıçta en uygun ortamı yaratırsanız önünüzdeki yıllar boyunca sağlıklı ve problemsiz bir akvaryum yaratabilirsiniz. Akvaryum bakımı yapmadan önce akvaryum için en uygun yeri belirleyin. Tıpkı diğer akvaryumlarda da yapmanız gerektiği gibi; tankı pencerelerden, klimadan ve ısı kaynaklarından uzağa yerleştirmeniz gerekiyor. Su, farklı sıcaklıklarla birlikte hızlı şekilde değişmeye ve bakterilerin kontrolsüz gelişmesine yol açacaktır. Ayrıca en az üç tane elektrik prizinin yakınında bulunmasında da fayda var. Tanka uygun miktarda su koyduktan sonra suyun istenmeyen bakterilerden arınması amacıyla farklı solüsyonlar kullanın. Sonrasında ise akvaryum tuz ölçer de denilenrefraktometre - hidrometre kullanmanız gerekecektir. Hanna, AutoAqua, Milwaukee, İsta ve Fluval markalarının hidrometrelerine güvenebilirsiniz.Bunlar haricinde pH ölçer, iletkenlik ölçer, fosfat, nitrit, nitrat, amonyak, magnezyum, kalsiyum, bakır, alkali – karbonat sertliği testi gibi diğer ölçüm ekipmanlarını da gerekli durumlarda temin edip kullanabilirsiniz. Yaklaşık 1.020 ve 1.025 arasında değer görene kadar ticari akvaryum tuzu ekleyin ve mümkün olduğu kadar da bu dengede tutmaya çalışın. Deniz akvaryumu tuzu olarak güvenebileceğiniz markalar ise; Aquaforest, AquariumSystems, Ocean Tech, RedSea ve Sera ürünleridir. Ticari deniz tuzu bulamadığınız durumlarda aciliyetiniz fazla ise normal sofra tuzu da kullanabilirsiniz. Fakat iyot ve katkı maddesi kesinlikle olmamalıdır. Kaya tuzu içerisinde hiçbir istenmeyen madde içermediğinden en uygun tuzlardan bir tanesidir.


Peki tuz kullanılması gereken başka durumlar nelerdir?


Nitrit zehirlenmesi: Bir galon su başına 14 gram tuz eklenmesi halinde yeni kurulan bir tankta nitrat zehirlenmesinin önlemeye yarar. Fakat pulsuz balıkların buna çok fazla tolere edemeyeceğini unutmamanız gerekir. Bu gibi durumlarda uzun bir süreyle tuz çözeltisi kullanılır ve parazit tedavisine göre daha az ( yüzde bir) oranda çözelti uygulanır. Bu uygulama üç haftaya kadar sürebilir. Nitrit zehirlenmesi durumundan, balıkların anormal hızlı hareketleri ve solumak için yüzeye çıkışları varsa endişelenebilirsiniz. Fakat emin olmak için test kullanmanızda fayda var.


Parazitler: Birçok parazit ( özellikle Costia) tuz kullanımıyla etkili bir biçimde tedavi edilebilir. Parazit öldürmek için %3 çözelti yarım saate kadar uygulanır.


Ne zaman kesinlikle kullanmamalısınız?


Canlı bitkiler: Akvaryumunuzda bitki yaşatıyorsanız tuz kullanmaktan kaçınmalısınız. Bitkiler düşük dozda tuzlardan dahi zarar görebilir.


Bazı balık cinsleri (örneğin Çöpçü balığı, tetralar vs.) oldukça tuza oldukça hassas olabilir. Küçük bir miktar bile ölümcül zararlara yol açabilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.