Artemia Yemler Nasıl Kullanılır?
27-07-2018
22:55
Günümüzden tam 100 yıl önce yeryüzünde yaşayan canlıların büyük çoğunluğu yok oldu. Ancak balık yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip, kerevit familyasından Artemialar, hala hayatta ve onlardan faydalanmak mümkün. İşte balık yetiştiriciliğinde ve balık larvalarının ilk günlerdeki beslenmesinde önemli yere sahip Artemia yemleri kullanmanın formülü…
Direnişini 100 yıldan beri sürdüren Artemialar, çoğunlukla tuzlu sularda ve tuz göllerinde yaşıyor. Günümüzde çipura ve levrek gibi balıkların yetiştirilmesinde eşsiz bir besin olmasının yanında, balık yavrularının sağlıklı gelişimine de destek olan Artemialar, fiziksel özellikleri kadar biyolojik ve genetik özellikleriyle de doğanın en dikkat çekici yaradılışlarından biri olarak kabul ediliyor. Zira Artemialar, normal gözleri gelişene kadar ‘naupli’ adı verilen tek gözle yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Onlara ‘doğanın en ilginç canlıları’ndan biri olma lütfunu bahşeden özellikleri sadece bu değil! Artemia’lar canlılığı en az 50 yıl süren yumurtalar üretiyorlar ve asıl ilginç olan, uygun koşullar sağlandığında bu yumurtaların sonradan kullanılmak üzere saklanabilmesi…
Peki,balık yetiştiriciliğinde ve yavru balık beslenmesinde büyük öneme sahip ve ticari açıdan oldukça değerli bu yumurtalardan, yani artemia yemlerinden nasıl faydalanabilirsiniz?
Açılmamış Artemia yumurtalarını hazır hale getirmek sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Doğru bilgi ve birazcık dikkat Artemia’nın dışarı çıkmasına yardımcı olacak.
Öncelikle; 2 litre hacminde bir kaba ihtiyacınız var. Ölçümüz; 2,5 gr artemia için 1 litre su olarak düşünülebilir. Ancak Artemia’yı yem olarak kullanmayacak ve büyütecekseniz, geniş tanklardan yararlanmanızda fayda var. Hidrasyon adı verilen süreçte, Artemia’nın yaşam faaliyetlerinin başlaması için tatlı su içerisinde bir saatlik beklemeye tabi tutulması gerekiyor. Bir sonraki aşamada, zaten bir tuzlu su canlısı olan Artemia’ya ait olduğu yaşam koşulunu sağlamak. Dinlendirilmiş akvaryum suyuna ya da içme suyu olmalı, litre başına 30-60 gram rafine edilmemiş 4 tatlı kaşığı deniz tuzunu ekleyerek hazırlanan karışımın içine Artemia’ları bırakabilirsiniz. Tabi ki suya tuz eklemek, tek başına yeterli değil. Suyun Ph seviyesini 8,1-8,3 seviyelerine çıkarmak için suya bir çay kaşığı karbonat ilave etmelisiniz. Işık ve ısı Artemia’nın kabuğunu kırabilmesi için çok önemli! 1700-2500 lüx arasında bir ışıklandırma ve su sıcaklığını 27-28 ºC’da sabitleyemezsek, Artemia’lar yumurtadan çıkmayacaktır. Bütün koşullar sağlandıktan sonra yumurtalar, 18 ile 48 saat aralığında açılmaya başlar.
Artemia larvaları nasıl toplanır?
Artemia yumurtalarını yetiştirmek gibi yumurtadan çıkan larvaları toplamak için de bilmeniz gerekenler var. Eğer Artemia larvalarını yetiştirirken havalandırma motoruna ihtiyaç duyduysanız, durdurmalısınız. İşlemi karanlık bir odada gerçekleştiremiyorsanız kabı, altında minik bir açıklık kalacak şekilde alüminyum folyo ile kaplamalı ve ışığı kabın ya da tankın altına yerleştirmelisiniz. Kabuğunu kıran larvalar, ışığa doğru yüzmeye başlayacaktır. Bu sayede larvaları, bir sifon aracılığıyla rahatlıkla toplayabilirsiniz. Eğer yem olarak kullanmayı düşünüyorsanız, tatlı suda yıkadıktan sonra kullanmalısınız. Larvaların Artemia’ya dönüşmesini amaçlıyorsanız, 3 ile 5 gün sonra pudra yemlere başvurmanız ve Artemia’nın yaşaması için gerekli koşulları tankınızda yaratmanız gerekiyor.