Balıkları Beslerken Neye Dikkat Etmeliyim?
Fanus veya akvaryumda balık bakmaya karar verdiyseniz en dikkat edeceğiniz durumlar akvaryum seçimi, yem seçimi ve temizlik olacaktır. Akvaryum seçimi yaparken hangi balık türünü seçeceğinizi ve toplam ne kadar balık besleme fikrinizi göz önünde bulundurmalısınız. Küçük akvaryumlar çok sayıda balık için uygun olmayacaktır. Hem gezinebilecekleri alan yeteri kadar geniş olmalıdır hem de balık sayısından dolayı atıklar da fazla olacaktır. Bu durum fazla sıklıkla temizlik gerektirecektir. Aşırı temizlik balıkların sağlığı için tehdit olabilir. Ayrıca akvaryumunuz ne kadar büyük olursa balıklarınızın büyüme hızı da bir o kadar artış gösterecektir. Akvaryum seçimini yaptıktan sonra balıklarınızın doğal ortamlarında hissetmesini sağlamak için kum ve dekoratif objeler koyabilirsiniz. Hatta isteğinize bağlı olarak yapay ya da gerçek bitkilerden de yararlanabilirsiniz. Dekor objelerini koymadan önce mutlaka temizliğini sağlamalısınız. Akvaryum içerisinde toz ve mikrobun olmasını istemeyiz. Islak bir bez yardımıyla silip koyabilirsiniz. Ancak bu tarz dekoratif objelerin miktarını fazla abartmamakta fayda var. Çünkü balıklarımıza yüzebilecekleri alan da lazım.
İkinci en önemli konu ise balık yemi seçimidir. Balıklarınızın türüne ve beslenme yapılarına göre yem tercih etmelisiniz. Örneğin herbivor balıkların ana besin kaynağı veggie yemler olmalıdır. Bu yemler içeriğinde daha çok bitki, sebze, meyve, vitamin ve mineraller yer almaktadır. Bir balığın herbivor olması et temelli besinleri yemeyeceği anlamına gelmez. Et temelli besinleri yese de asıl ihtiyacı olan bitkisel formüllü yemlerdir. Bu nedenle balıklarınızın besin ihtiyaçlarına dikkat etmelisiniz. Balık yemi markalarının balık cinslerine özel ürettikleri yemler olabildiği gibi renk parlaklığını destekleyici özellikte bile yemler de üretilebiliyor. Fiyat olarak dondurulmuş ve kurutulmuş yemler diğer hazır yemlere oranla pahalı olabiliyor. Bunun sebebi protein miktarı bakımından çok büyük bir besin değerine sahip olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca bu tarz yemler genellikle ana beslenme programının temeline dayandırılmıyor. Yani bir nevi ödül yemi olarak düşünebilirsiniz.
Besleme sırasında çok fazla yem vermemeli; fazla yemin fazla atık oluşturacağını hatırlamalısınız. Bunun sebebi fazla yemin yenmediği takdirde su zemininde hızlıca çözünmesinden, yense bile ihtiyaçları olandan fazla yediklerinde boşaltım oranın da artma yaşanmasındandır. Atık ne kadar fazlaysa su o kadar kirlenecektir. Berrak bir su elde etmek de bir o kadar zor olacaktır. İç filtre alarak yüzeysel bir temizlik sağlayabilirsiniz. Ancak dış filtre yardımıyla su içerisindeki değerlerin kontrolünü sağlayabilirsiniz.