Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma ve Taban Malzemesi
Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma ve Taban Malzemesi
Bitkili akvaryumlarda aydınlatma ve taban malzemesi olarak ; çok sevdiğiniz balıklarınız için kurduğunuz akvaryumunuzda, hayal gücünüze ve beğeninize uygun, her şeyiyle tam bir "yaşam” sağlamak için, zeminde canlı bitkiler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Akvaryumlarda bitki kullanmak, sizin görsel zevkinizi ve hobinizi tatmin ettiği gibi, balıklarınız için de doğala en yakın yaşam alanını sağlamanız için önemlidir. Gerçek bitkiler ile bir arada yaşayan balıklarınız, dilediği zaman arasına saklanabileceği, yumurtalarını koyabileceği veya dinlenebileceği bitki örtüsünün yer aldığı bir akvaryumda yaşamaktan mutlu olur.
Bitkili bir akvaryum için taban malzemesi ve ışık, çok önemlidir. Akvaryumda yer alan bitkinin türüne ve akvaryumunuzun büyüklüğüne uygun taban malzemesi ve ışık kullanarak, akvaryumunuzdaki bitkilerin uzun süre sağlıkla yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Bitkili Akvaryumda Işık Seçimi
Bir bitkili akvaryumda ışık seçimi her şeyden önemlidir. Akvaryumunuzda ışık kurmadan önce, akvaryumunuzun low-tech ya da hi-tech mi olduğu konusunda cevap aramalısınız. Eğer low-tech akvaryum tercih ettiyseniz, bu akvaryumlarda bitkinize bakmak için çok yüksek oranda ışığa ihtiyacınız yoktur. Çünkü donanımı nispeten daha düşük olan bu akvaryumlarda bitkilere dışarıdan takviye verilmez ve büyümeleri daha yavaş gelişir. Bu yüzden de ışık seviyesi belirli bir birimin altında tutulabilir. Low-tech akvaryumlarda genellikle litre başına 0.5 watt ışık yeterli olur ve ışık tipi olarak floresan seçilir. Low-tech akvaryumlarda düşük ısıda yaşayabilen ve fazla gereksinimi olmayan birkileri tercih etmelisiniz.
High-tech akvaryumlar ise akvaryumun içerisindeki balık ve bitkiler için tam donanımlı ekipmana sahiptir. Bu akvaryumlarda kontrolsüz büyümenin olmaması ve kolaylıkla dengeli bir yaşam ortamı sunabilmek için ortalama 1-1.2 watt ışık yeterli olur. Ancak bitkinin türüne göre 0.7 watt ile 2 watt arasında gereksinim de doğabilir. Birden fazla floresan ile çeşitli kombinasyonlar yaratabilirsiniz.
Bitkili Akvaryumlarda Taban Kurulumu
Bitkili akvaryumlarda bitkilerin köklerini rahatça salabilmesi için taban malzemesi kurulumu önemlidir. İri taneli kumlar, bitkilerin kökleri ile zemine yeterince tutunamamasına sebep olur ve gelişmesini engeller. Tanelerin arasında kalan artıklar da zamanla suyun kimyasını bozabilir. İnce taneli kumlar ise bir süre sonra sertleşerek bitkilerin beslenmesine engel olabilir. Genellikle bitkiler için tercih edilen, alt tabakaya ince kum serip üst tabakaya daha iri taneli kum döşemektir. Tabandan güç alarak yukarı doğru büyüyen akvaryum bitkileri, kumuna tutunarak rahatça büyüyecektir. Akvaryum taban malzemesi olarak; laterit, dere çakılı, midye veya mercan kırığı, kuvarz kumu gibi alternatifler yer alsa da, siz akvaryumda beslemek istediğiniz bitkinin türüne göre bir seçim yapmalısınız. Bunun için uzman kadromuza da danışarak konu ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz