Ciklet balığı akvaryumu kılavuzu
Öncelikle cichlid balıkları diğer bir deyişle ciklet balıklarının türlerine değinecek olursak, ciklet balıkları sadece sarı prenses mavi prenses veya yunus türlerinden ibaret değildir. Ciklet balıkları kabaca 4 tür grubu altında toplanırlar. Bunlar ;
1.Malawi cichlid,
2.Tanganyika cichlid,
3.Afrika cichlid
4.Amerikan cihclid balıkları olarak ayrılırlar.
Cichlid balık türleri nelerdir ?
Malawi ciklet türleri için yaygın olarak tercih edilen balıklardır :
Sarı İmparator: Erkeklerde ortalama 12 cm dişilerde 7-8 cm arasında olan bu balıklar akvaryumun alt orta ve üst bölgelerinde yüzer diye ayırt edilemeyip genelde tüm akvaryum çevresinde aktif olarak hareket ederler. Bu yüzden geniş hacimli akvaryumlara ihtiyaçları vardır. Habitatlarında kumluk kayalık bölgelerde yaşadıkları için akvaryumları da buna uygun tutulmalıdır. Bitkilere zarar vermezler keza anubias ve java gibi alçak kalan bitki türleri tercihe edilebilir. Genelde 1 erkek en az 2 dişi olarak kolonize edilmesi uygundur ve erkeklerin dikkatini dağıtarak asabiliklerinin önüne geçmek için farklı türlerle bakılması önerilir. Dişi balıkların saklanabilecekleri kayalık, mağara tipi alanlar olduğu sürece karma tip akvaryumlarda da rahatlıkla üreyebilirler. Döllenme süreci dişi balığın ağzında tercihen 26 derece sıcaklıkta 3 hafta kadar sürer. Bu süreçte dişinin başka bir akvaryuma alınması döllenmiş yumurtalar için risk teşkil edebilir.Sarı imparator yemi olarak kuru ve bitki ağırlıklı yemlerin yanı sıra kaliteli protein bazlı ciklet yemleri ve canlı yem takviyesi yapılması da önerilir.
Sarı Prenses: Memleketimizde en popüler balıklardan olan sarı prensesler nispeten daha küçüktür. ( erkekler 8cm dişiler 7cm) Genelde barışçıl bir yapıya sahip olan sarı prenseslerde 1 erkeğe en az 3 dişi düşmelidir ve kalabalık akvaryumlarda birden fazla erkekte olabilir. Bir erkek ortalama 40 cm'den fazla bir alana sahiplik edebilirler. O yüzden dikkatli koloni kurulması ve geniş hacim tutulması gerekmektedir. Yavrulama süreci diğer örneklerde de olduğu gibi dişinin ağzında döllenen yumurtalar ile olur ve 25-35 gün arası bu döllenme süreci sürmektedir. Bitkisel ağırlıklı yemlerle beslenmelidir. Protein ağırlıklı beslenen balıklarda renk solması ve siyah lekelerin artmasına neden olmaktadır.
Trewavas Cichlid: 12cm'e kadar büyüyebilen bu tür asabi bir yapıya sahiptir. Diğer balık türleri ile bakılması durumunda tedbirli olunması gerekir. Dişi ağzında döllenen yumurtalar takribi 3 haftada kuluçkada kalırlar ve ortalama 20'den fazla yavrularlar. 22-25 derece arasında ısı isteyen bu canlıları yeni başlayan hobicilere önermiyorum.
Venüstüs Cichlid: Zürafa desenli ve erkeklerde 25cm dişilerde 20cm'ye kadar boy atabilirler. Hacim konusunda dikkatli olunması gerekir. Aksi taktirde su kalitesi ve canlı kaybı konusunda sorun yaşanabilir. Ağzına sığan diğer cichlid türlerini yiyebilirler o yüzden tankı kurarken diğer canlıların boyları ve doğan yavruların gerek başka bir akvaryumda, gerekse aynı akvaryumda saklanabilecekleri alanlar hazırlanarak bakılmalıdır. 25-27 derece su ısısına ihtiyaç duyan bu balıklar nispeten yeni başlayan hobici arkadaşlara uygun değildir.
Yakop Ciklet: Agresif balıklardır ve çok dominant yapıya sahiptirler. 15 Cm'ye kadar büyüyebilen erkekler kendi türü ve diğer türlere karşı saldırgan bir tavır izleyebilir. Akvaryumda en fazla 1 Yakop erkek olmalı ve 3'den fazla dişisi bulunmalıdır. Dişinin kuluçka süresi 15 gün yada biraz daha fazladır. Dişiler parazit gibi hastalık sebebi olan durumlara karşı hassastır. Dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yunus Ciklet : 20cm'ye kadar büyüyebilen bu balıklar ülkemizde oldukça popülerdir. Gerek sakin yapıları gerekse görsel zevk unsuru sebebiyle diğer türlere göre daha çok tercih edilir. Karma akvaryumlarda beslenebilen bu tür için 1 erkeğe 2 dişi kolonileri kurulabilir ancak üreme zamanlarında erkek agresifleşeceği için kur esnasında dişiye zarar vermesi olası olabileceği için dikkatli olunması gerekmektedir. Geniş akvaryum hacimlerine ihtiyaç duyarlar. 250 litreden az hacim önerilmez. Yine ağızda kuluçka yaparak üreyen bu tür 30'dan 90'a kadar yavrulayabilir. 24-26 derece arası sıcaklığa ihtiyaç duyan yunus cichlidleri akvaryumun orta ve taban bölgelerinde daha aktif olurlar.
Zebra Cichlid: 12cm civarı olan bu balıkların bakımı diğerlerine kıyasla biraz daha zordur. Akvaryum içerisinde alan sahiplendikleri ve dişilerinden başkasını yaklaştırmadıkları için bu durumlara uygun olmayan balıklarla birlikte beslenmesi önerilmez.Bitkisel ağırlıklı yemlerle beslenmesi önerilen bu tür yeni başlayan hobici arkadaşlar için uygun değildir.
Birinci bölümün sonuna gelirken esas konu beslemek istediğiniz türlere göre göre en uygun kolonizasyonu sağlayarak birbirine uyumlu türlerin beslenmesidir. Birbiri ile yaşayamayacak balıkları aynı akvaryuma koyduğunuzda bir facia olasıdır.
CİKLET BALIKLARI GENEL BAKIM KLAVUZU 2. BÖLÜM
2. bölümüzde tanganyika, ve amerikan cichlid balıklarına değineceğiz. Makalemizde detaylı anlatımlar yerine daha basit, sade ve anlaşılır kılavuz bilgiler yer alacaktır. Hobi hakkında merakı olan arkadaşlara başlangıç seviyesinde ışık tutacağını düşünüyorum.
Balıklar hakkında yazarken ülkemizde popüler olan ve kolay temin edebileceğiniz tür balıkları yazmaya özen gösteriyorum. Tüm türlere tek tek değinmedim. Süreç içerisinde talep halinde daha detaylı bakım rehberleri oluşturulabilir. Bu yazıda ki amacımız çok tercih edilen balıklar hakkında ufak ufak anektotlar yardımıyla fikir edinmeniz ve hobiye sağlıklı başlamanızdır.
Tanganyika türleri:
FRONTOZA : Frontoza hem ebat olarak büyüklüğü hem de bakımının maliyetli olması nedeniyle tercih edilirken bir kez daha düşünülmesi gereken balıklardır. 35Cm'e kadar büyüyebilen bu balıklara bakabilmek için azami 400 litre bir akvaryumunuz olması sağlıklı olacaktır. Genel olarak kayalık ve saklanabilecekleri alanlara ihtiyaç duyan bu tür üreme dönemlerinde agresif olmasına rağmen diğer dönemlerde gayet uyumlu ve ılımlı bir türdür. 24-28 derece arası ısıya ihtiyaç duyar ve otçul bazlı yemlerle beslenmesi uygundur.
MÜCEVHER: Ebatları çok büyük olmayan ve görsel açıdan cidden güzel olan bu tür oldukça kavgacıdır ve bitkilerle pek anlaşamaz. Bitki isteniyorsa bile sağlam kök tutan bitkiler tercih edilmeli ve kökleri iyice sabitlenmelidir. Aksi taktirde bir gece sonra akvaryumunuzu talan edilmiş bir şekilde bulabilirsiniz. Orta ve dip bölgelerde yüzen mücevher balıkları ile diğer türler bir arada bakılmak isteniyorsa tercih edilen diğer balıklar mutlaka akvaryumun diğer bölgelerinde yüzen balıklar olmalıdır zira kavgalar kaçınılmaz olabilir. Kayalık alanları seven bu balık üreme dönemlerinde kuytu ve mağaralık alanları mesken tuttuğu için dekorasyon yaparken bu hususu dikkate almanızda fayda var. Akvaryum sıcaklığının 24-27 derece arası olması önerilmektedir.
Amerikan Cichlid Türleri:
BLUE ACARA: Kısmen de olsa agresif olan bu tür tek eşlidir ve tür seçiminde diğer balıkların ortalama bu balıkla aynı boyda olması gerekmektedir. Daha küçük balıkları rahatsız edebilirler. Azami 20cm boya kadar ulaşabilen bu balıkların akvaryum seçiminde dikkatli olunması gereklidir. Daha çok etcil beslenen bu tür kumla uğraşmayı kum kazmayı sevdiği için buna uygun taban malzemesi kullanılmalı ve bitkiden uzak durulmalıdır.
GREEN TERROR: Azami 18-20cm'e kadar büyüyebilen bu balıklar ağzına sığabilecek balıklara atak yapmaktan pek geri durmazlar. Akvaryum ebatları geniş hacimli olduğu müddetçe ebat olarak birbirine yakın türlerle anlaşabilirler ama küçük akvaryumlarda bu asabiyet artabilir. Düz bir zemin üzerine oldukça fazla yumurta bırakan bu balıklar 18cm'e kadar büyüyüp 20-24C derece arası sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
BORELLİ: Barışçıl bir yapıya sahip olan bu tür kendisine ait bölge tutup bu alanı savunmaktan da geri durmaz. Uygun akvaryum şartlarında ve uyumlu balıklarla gayet göze hitap edenve boyut olarak diğer balıklara göre nispeten küçük oldukları için (7-8cm) tercih edilen balıklardır. Bitkili akvaryumlarda beslenmesi önerilen bu balıkların bakımı kolay olmasına rağmen üremeleri nispeten meşakkatlidir. Bir kovuk içerisine bırakılan yumurtalar çok hassastır ve mantar kapmaya oldukça meyillidir. 24-26 derece arası sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
ASTRONOT: Agresif ve çok büyük boyutlara ulaşabilen bu türe bakmaya niyet etmeden önce 2 kez düşünmenizi öneririm zira 35cm boya ulaşabilir ve diğer balıklarınıza, özellikle boyut olarak daha küçük balıklarınıza karşı asabi bir tutum takınabilir ve hatta onları öldürebilirler. Avcı bir tür ve akıllı olmaları sebebiyle elinizden dahi besleyebilir ve hobinin tadına varabilirsiniz. Yalnızca uygun akvaryum ve diğer tür seçimlerinde dikkatli olmanızı öneririm. Doğru tercihlerle bakmaya doyamayacağınız bir tür olacaktır.
PAPAĞAN: Melez bir tür olan bu balıkların erkekleri kısırdır ve dişileri yalnızca Midas ile çiftleşebilir. Etçil beslenmesinden ötürü agresiflikleri olsa da bakması keyifli ve uyumlu balıklardır. Beslenmelerinde özel olarak üretilmiş papağan balığı yemleri kullanılmalıdır. Aksi taktirde renkleri soluklaşabilir.
MİDAS: Tek eşli olan bu balık hem etçil hemde otçul beslenebilir. 30Cm'e kadar ulaşabildikleri için kayalık ve mağaralık alanlar oluşturup geniş yüzme alanları bırakılmalıdır. 24-26 derece sıcaklığa ihtiyaç duyan midasların farklı renk varyasyonları da vardır. ( beyaz sarı turuncu kırmızı gibi)
ZEBRA: Sanırım bakımı en kolay ve kötü şartlara tolerasyonu en fazla olan balık budur. Yalnız çok agresif ve diğer türlere karşı pek sabırlarının olmadığını göz önüne almak gerekir. Diğer türlere akvaryumu dar edebilmesine rağmen tek tür olarak beslendiğinde oldukça keyifli ve üremesi kolay balıklardır.
MELEK: Büyük hacim isteyen gösterişli ve izlemesi çok keyifli balıklardır. Tek eşlidirler ve yutamayacağı balıklara karşı zararsızdırlar. Çok farklı renk vasyasyonları vardır ve bakımları nispeten kolaydır. Dik düz bir yüzeye yumurta bırakara çoğalırlar. 15Cm boya kadar ulaşabilen bu balıklar 26-28 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
DİSCUS: En gösterişli tatlı su balığı olarak bilinir. Anne ve baba yavrularını üzerinden salgıladıkları mukoza tabakasıyla beslerler. Çok akıllı balıklardır. Sera'nın kitapçığında bir discusun kafada delik (hole in head) hastalığına yakalınışı ve balığın tedavi edilişi anlatılırken şöyle ilginç bir olaya değinilmektedir; balık her gün yakalanıp kafasına ilaç sürülmektedir, bir süre sonra tedavi edildiğini anlayan balık akvaryuma kepçe konulduğunda kendisi yüzerek içine girmiştir. Sık sık hastalanmasıyla hobicilerin gözünü korkutsa da uygun şartlar sağlanıp, sağlıklı bir balık alındığında size uzun seneler seyir keyfi yaşatacaktır. Etçil beslendikleri ve bakımı diğer türlere göre daha zor olduğu için yeni başlayan arkadaşlara önerilmez. 28-30 derece ısıya ihtiyaç duyarlar