Cüce Vatoz Üretimi ve Bakımı

03-12-2018 00:45
Cüce Vatoz Üretimi ve Bakımı
Cüce vatoz, Loricariidae ailesinden doğadaki yaşam alanı Amazon nehri ve Güney Amerika olan ve 8-10 cm yaklaşık boya ulaşabilen, akvaryumların en barışçıl ve keyif verici balıklarından biridir. Karma akvaryumlarda beslenmeye müsait olan bu balık türleri, akvaryumların genellikle camına veya taşlara, köklere tutunarak yaşamaktadır. Genel diyetleri bitkisel besinler olduğundan, akvaryumdaki yosunları temizlemek için en doğal çözüm olan cüce vatozları yakından tanıyalım!

Cüce vatoz akvaryumu nasıl olmalıdır ?

Cüce vatozlar basıncı çok sevmediği için, genelde yüksekliği az ve tabanı geniş akvaryumlar tercih edilmelidir . Kurulumda, klorundan arındırılmış su akvaryuma doldurulup, sonra bir kaç gün dinlendirilir. Daha sonrasında mangrove, opuwa, mopani gibi özel ağaç kökleri eklenir. Köklerin eklenme sebebi suyun yumuşatılmasını sağlamaktır ve aynı zamanda cüce vatozların, besinleri sindirmelerinde faydası olduğundan bu ağaç köklerinin kullanılması faydalıdır. Ayrıca doğal ortamlarında kahverengi, sarımtırak bir suda yaşadıkları için köklerin eklenmesi doğal ortam similasyonu oluşturacaktır.
Ek olarak; genellikle vatoz balıkları, saklanmayı ve karanlık alanları sevdiklerinden, vatozlar için üretilmiş vatoz küpleri, kayalar eklemek de yararlıdır . Taban kumu, tercihen kullanılır.

Cüce Vatoz Beslenmesi : 

Cüce vatoz türleri omnivordur, fakat genel olarak otçuldur diyebiliriz. Bazı özel türleri ise etçildir. Ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesi gereken cüce vatoz türleri, etçil ağırlıklı beslendiğinde sindirim problemleri görülebilir.

Otçul türler için beslenme genelde bitkisel cüce vatoz yemleri olarak tablet yemler ve pul yemler ile yapılır . Ayrıca arada bir sebze verilmesi de çok faydalıdır . Kırmızı biber, kabak , salatalık, haşlanmış ıspanak veya havuç en sevdikleri sebzelerdendir. Sebze vermek aynı zamanda kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır. Verilecek tüm gıdaların tabana çökebilmesini sağlamaya dikkat edilmelidir.
Etçil türler de ; Beslenme genelde etçil tablet yemler le ve etçil pul yemler le yapılır . 
Takviye olarak; artemia , kan kurdu, kırmızı biber verilebilir. 
 
Cinsiyet ayrımı:
Yavrular cüce vatozların cinsiyet ayırımı,  oldukça zor olmakta olup erişkin düzeye geldiklerinde ayrım kolaylaşır.
Erkek cüce vatoz: Erişkin erkek vatozda kafalarının ön kısmında dikensi uzantılar vardır ( tıpkı bıyık gibi ). Erkeklerin gövde yapıları uzun ve geniştir, kafa yapıları da dişiye göre kalındır. Gözleri dişilerinkinden daha ayrıktır.
Dişi cüce vatoz: Dişi cüce vatozlarda kafa kısımları ya çok küçük boydadır ya da hiç yok denecek kadardır. Gözler birbirine yakın, ince ve kısa gövde yapısına sahiptir.

Cüce vatoz üremesi: 

Cüce vatozlar yumurtlayarak ürerler . Saklanmayı sevdikleri için ağaç köklerindeki oyuklara kayalıkların arasına veya vatoz küplerine girer ve yumurtlarlar. Dişi yumurtladıktan sonra yumurtladığı yeri terkeder ve erkek yumurtaların başında nöbet tutmaya başlar . Ortalama 12-13 gün boyunca yavrular yumurtadan çıkıp gezmeye başlayıncaya kadar erkek başından ayrılmaz ve sürekli yan kanatlarıyla yelleme yapar yumurtaların mantarlaşmaması için yavrular yem yemeye başladığın da erkek te görevini bitirmiştir. O da akvaryum içinde gezmeye ve yem yemeye devam eder . İyi bakılan cüce vatozlar ortalama 30-45 gün de bir  yumurta döker . Genellikle 1 yaşına eriştiklerinde yumurtlamaya başlarlar. Etçil özel türler de 2-3 yaşında yumurtlayan türler de mevcut.

Ülkemiz de bulunan vatoz türleri :
Genel olarak tül kuyruk ve düz kuyruk türler ve özel L serisi türler mevcuttur
Bunların bazıları şu şekildedir. 
L144 mavi göz tül kuyruk 
L144 mavi göz düz kuyruk 
LDA 16 tül kuyruk 
LDA 16 düz kuyruk 
Süper Red tül kuyruk 
Süper Red düz kuyruk 
Siyah tül kuyruk 
Siyah düz kuyruk 

L serisi etçil türler yaygın bulunanları 

L201 big spot 
L333 pleco 
L46 pleco 
L397 pleco 
L18 Gold nugget pleco  vb. şeklindedir.
 
Bu benim, sevimli palam :)
Cüce vatoz 
Herkese keyifli ve sağlıklı günler dilerim...
 
Halil Çetinkaya ( Akvarist - Hobici - Üretici )
Vatozlar, tatlı su balık türlerinin kıkırdaklı balık grubuna ait önemli üyeleridir. Vatoz türlerinden olan bu balıklar, akvaryum hobilerinde sıklıkla tercih edilir ve benzersiz görünümleriyle dikkat çeker. Vatozların diğer balıklardan ayrılan özellikleri ve bakım gereksinimleri, onları özel kılar. Bu nedenle, akvaryumunuzda vatoz balıklarına yer verirken onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız büyük önem taşır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.