Deniz Akvaryumu Kurarken Tuzluluk Oranına Dikkat
Akvaryum hobisine sahip insanlar tarafından tatlı su akvaryumlarının deniz akvaryumuna göre daha kolay olduğuna inanılır. Bu inancın en büyük nedenlerinden biri deniz akvaryumu sürekli olarak sabit bir tuz oranı gerektirmesindendir. Bir tatlı su akvaryumunda da uygun su kalitesi ve kimyası korunması gerekse de bir tuzlu su akvaryumunda istikrarlı bir tuzluluk sağlamak diğerine göre bir miktar daha zordur. Özellikle yeni başlayanlar tuzluluğu ölçmede ve sabit tutmada biraz zorlanabilir. Ancak üstesinden gelinemeyecek bir durum değildir. Genellikle tatlı su balıkları balık çiftliklerinden getirtilir ancak tuzlu su balıkları direkt olarak doğal alanlarından alınır. Özellikle ilk zamanlarında daha önce alıştıkları ortamı mümkün olduğunca taklit etmek onların sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Özellikle yeni yakalanan balıklarda stres çoğalır. Bu stresin azalması için aynı ortamın mümkün olduğunca yaratılması ve aynı düzeylerde tuz dengesinin sağlanması gerekir. Tuz dışında strese sokan sebepler elbette olacaktır. Bunun sebebi oksijen değerleri, akvaryumdaki alan kısıtlaması ve hatta farklı türler de akvaryum içerisinde yaşıyorsa strese girmesi oldukça muhtemeldir. Bu durum zamanla alışamayacağı bir şey değildir. Stresin sürekli devam etmesi yemek yemeyi reddetmesine, gelişmesini engellemesine ve bunların yol açtığı daha büyük sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Tuzluluk basit bir şekilde açıklamak gerekirse akvaryum içerisindeki konsantre tuz miktarıdır. Daha spesifik olarak; sudaki çözünmüş sodyum iyonlarının bir ölçüsüdür ve ppt olarak ölçülür. Çoğu insan akvaryum tuzluluk oranı ölçmek için su içerisinde özgül ağırlığı ölçen hidrometreyi kullanır. Özgül ağırlık tuzlu suyun saf suya oranını gösterir. Ama özel olarak üretilmiş tuz ölçmeye yarayan ekipmanlarda mevcuttur. Hidrometre bu ekipmanlara göre daha ucuzdur ve bu neden dolayı daha çok tercih edilir. Özgül ağırlık doğrudan su sıcaklığı ile ilgilidir, bu nedenle tankınızın sıcaklığına bağlı olarak hidrometreniz tarafından verilen sonuçları dönüştürmeniz gerekebilir. Çoğu hidrometre 60 ° F sıcaklıkta kalibre edilir ve ortalama akvaryum sıcaklıkları 75 ° F ile 79 ° F arasında olduğundan, hidrometre okumasına 0.002 eklenerek sonuçların dönüştürülmesi gerekir. En doğru okumayı elde etmek için, cihazın hangi sıcaklıkta kalibre edildiğini görmek için hidrometrenizin geldiği paketi kontrol edin. Örneğin hidrometreniz 60 ° F'de kalibre edilmişse ve 1.020 değeri verirse; tuzlu su akvaryumunuzun sıcaklığı 76 ° F ise 0.002 ekleyerek 1.022 değerini bulmanız şeklinde doğru sonucu elde etmiş olursunuz. Ancak hidrometreler her zaman için doğru değeri vermeyebiliyor ve bu da sabit bir tuz oranı yakalayamamanıza sebep olabiliyor. Dolayısıyla refraktometre adını verdiğimiz ekipmanları kullanmanız halinde daha doğru bir sonuç elde etmiş olursunuz. Bu cihazlarda yapmanız gereken tek şey birkaç damla akvaryum suyunuzdan yerleştirmeniz. Bunun sonucunda en doğru sonucu yakalayabilirsiniz. Tuzlu su akvaryumlarında kabul edilebilir değerler 1.012 ve 1.024 arasındadır. Ancak her bir birim oldukça önemlidir ve sabit tutulmaya çalışılmalıdır. Dolayısıyla 1.022 çıktıysa hep bu civarlarda oran sağlanmalıdır.
Akvaryum tuz ölçer fiyatı; tuz ölçerin cinsine, doğruluk payına, sağlamlığına, marka ve kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Güvenilir tuz ölçerlere Evcilal websitesinden uygun fiyatlara güvenle ulaşabilirsiniz. Keyifli alışverişler dileriz!