Discus Balıklarında Üreme ve Yavru Bakımı

26-07-2018 23:40
Discus Balıklarında Üreme ve Yavru Bakımı

Akvaryuma merak saran herkes yumurta olgunlaşma süreci yürütmenin, akvaryum balığında yavru üretmenin keyfini yaşamak ister. Özenle kurduğunuz ve malzemelerini dikkatle seçtiğiniz akvaryumunuzda olgunlaşmak üzere yeni balıklar dünyaya gelmesi, balık severler için eşsiz görüntülerden biri.

Akvaryum balıklarının rengi, şekli, canlı görünümüyle en sevilen türlerinden biri olan discus balıklar da, üretim için en çok tercih edilen akvaryum balıklarından biri oluyor. Şimdiki yazımızda, akvaryumda discus balık üremesi hakkında fikir sahibi olacağız.

 

Akvaryumda Discus Balık Üremesi

 

Severek ilgilendiğiniz akvaryumunuzda discus balık üretmek için öncelikle bu iş için uygun anaç discus balığı seçmelisiniz. Anaç balıklarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, kalitenin ön planda tutulması; balığın, türünün özelliklerini taşıması olmalıdır.

 

Anaç discus balıklar kısaca şu özelliklere sahip olmalı;

Türünün özelliklerine uygun olarak ortalama 12-13 cm. uzunluk

Yüzgeçlerini kısmadan, hareketli yüzebilme yetisi

Canlı bakan gözler ve düzgün vücut çizgileri

Dairesel yapıda vücut ve kafa şekli, orantılı göz/kafa boyutu

Dışkılamada iç parazit belirtisi olan beyaz, hava kabarcıklı dışkı bırakmaması

Çekingen olmayan ve solungaç hareketlerinde düzensizlik olmayan bir discus olması

Discuslar üreme aşamasına gelmeden önce, besin değeri bakımından zengin yemlerle, günlük öğün sayısı artırılarak beslenmelidir. Discus üremesi için gerekli akvaryum, 50x50x50 boyutlarında olabilir. Bu akvaryumun etrafını alüminyum folyo gibi bir malzeme ile kapatmanız anaç discusların strese girmemesi açısından faydalı olacaktır.

 

Akvaryumunuzda gerekli altyapıyı tamamlamak için pipo filtre, 100 watt ısıtıcı ve larva yapıştırma konisini de yerleştirerek; ortalama 27-28 derece, 0.5-6.8 arası ph değeri, 120-200 ms kimyasal ölçüm değerine sahip akvaryum suyu elde etmeliyiz.

 

Discus balıklarda yumurtlama

 

Elde edilen ideal akvaryum şartları sonrasında, discus balıklar üreme konisi etrafında sıkı bir temizliğe başlarlar. Ağızları ile yumurta bırakacağı yeri temizleyen discuslar, 1-4 saat süre ile ortalama 500’e yakın yumurta bırakabilir. Bu süreçte suyun değerleri kesinlikle değiştirilmemeli ve stres faktörlerinden de uzak tutulmalıdır.

Discus balıklarda yumurtlama sonrası

 

Discus anaçları yumurtalarını bıraktıktan sonra iki seçenek vardır; ya çift sakin bir şekilde yumurtalarını koruyacak ya da yemeye çalışacak!

 

Eğer balıklarınız yumurtaları yeme eğilimi gösteriyorsa veya birbirleriyle kavga ediyorsa, yumurtaların etrafını koruyucu file ile sarabilirsiniz. Böylece hem anaçlara larvaların başında beklemesine elverişli bir mesafe bırakmış hem de olası çift kavgalarından larvaları korumuş olacaksınız.

 

Discus balıklarda larva ve yavru oluşumu

Discus yumurtaları ortalama 72 saat içinde larvaya dönüşür ve yumurtadan tam olarak ayrıldıktan sonraki 48 saatte de serbest yüzmeye başlar. Larva döneminde anaç, savrulan larvaları yine üreme konisine yapıştırarak korumaya çalışır.

 

Serbest yüzüş sırasında çiftin sağladığı discus sütü (mukoza)’nün kaliteli olması yavruların gelişiminde etkilidir. Yavruların 10-12. gününden itibaren suyun iletkenliği kademeli olarak artırılmaya başlanmalı ve su şartlarına kolay uyum sağlamaları sağlanmalıdır.

 

Discus yavru beslenmesi

Discus yavruları 20. güne kadar artemiadan başka besin sindiremez. Bu yüzden bu sürece kadar yavrular artemia ile beslenmelidir. Günde 4-5 kez vereceğiniz taze artemia beslenmesinin ardından discus yavruları, 1 aylık kadar olduktan sonra kuru yeme alıştırılmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.