Ev Yemeği İle Beslemekmi Asla

06-11-2018 01:31
Ev Yemeği İle Beslemekmi Asla
Köpekler ne yer? Biliniz ki köpeğinizin dünyasının merkezi mamasıdır. Köpeğinizin hayatının uzunluğu ve güzelliği üç ana aktöre bağlı bulunmaktadır:
  • Kalıtımsal dayanıklılık,
  • Hastalıklara karşı direnç dahil olmak üzere genetik unsurlar,
  • Beslenme ve bakım.
Bebeklik döneminde yavru bir köpek ana sütünden, mikroplardan koruyucu faktörleri alır. Yavru köpek sütten kesilince bu doğal direnç azalır ve iki hafta içinde yok olur. Yani 8 ile 10 haftalık bir köpek birçok hastalığa açık olabilir. Bu nedenle ona en kısa zamanda gerekli aşılanan yapılabilmesi için bir veteriner hekime götürmek gerekir. Aynı zamanda ona başlangıçta verilecek mama yeme alışkanlıkları da önemlidir. Yavru köpeklerin enerjik ve sağlıklı kalabilmesi gerekli olan gıdaları almalarına bağlıdır. Büyümenin belirli dönemlerinde yavru köpek, yetişkin köpeklerin alacağı gıdanın vücut ağırlığına oranla neredeyse iki mislini alma ihtiyacındadır. En tatlı köpekler olarak değerlendirilen köpeklerin yavru hallerindeki 6-8 haftalık süreçlerinde, yetişkin köpeklerin aldığı gıdanın 3 misline gereksinim duyar. Bu miktar yavru köpek 16 haftalık olunca yetişkinlerin 2 misli seviyesine düşer. Köpek yavrularının gıda gereksinimlerinin yetişkin köpeğin seviyesine inmesi cinslerine göre değişik zamanlarda olur.

Yavru köpekler ne zaman yetişkin olur?

Boo Pomerinian gibi bir çok köpek cinsi büyümesini yaklaşık bir yıl içinde tamamlarlar. Ancak bazı ( St. Bernard, Danua, Pitbull, Rottweiler, Alman Kurdu gibi ) büyük veya dev cinslerin yavruları hemen hemen iki yaşına gelene kadar büyümüş kabul edilmezler. Bir köpek yavrusunun sağlıklı büyüdüğü güçlü kemikleri ve işlerinden, bedensel işlevlerinin iyi gelişmesinden, parlak gözlerinden ve zengin tüylerinden anlaşılır. Yavru köpeğinizin yaşamındaki ilk iki senenin adale, kemik ve tüylerinin gelişmesi ve hastalıklara karşı direncin olması le geçmektedir. Birçok değişik cins üzerinde yapılan araştırmalara dayanarak beslenme uzmanları yavru köpeklerin büyüme ve gelişme çağında ihtiyaçları olan kalsiyum ve fosforun yanında proteini temin eden aminoasitlerin dengeli biçim ve miktarda sağlanması için gerekli gıdaları içeren köpek mamaları geliştirmişlerdir. Yavru köpeğinizin boğazından aşağı vitamin hapları yutturmakla yada mama kabına karıştırıp her parçasını çiğnedikten sonra yutmaması ile uğraşmanız gerekmez. Yavru köpekler sandığınızdan daha akıllıdırlar. Vitamin haplarını sevmezlerse onları yutmamak için bir yol bulacaktır. Özel mamalar , yavru köpeğinizin mamasına ayrıca vitamin e mineraller eklemek ihtiyacını ortadan kaldırır. Çünkü bu gibi gerekli bütün maddeler mamanın içinde sunulmaktadır. Araştırmalar kalsiyum fosfor ve vitamin d fazlalıklarının bazı köpeklerde normal kemik yapısının gelişmesini engellediğini ve bazı vitamin türlerinde fazlalıkların da zehir tesiri yapabildiklerini göstermektedir. Yavru köpeğinizin mama ve su kaplarını ayak altından ve gürültüden uzak ama doldurmasını da unutmayacağınız bir yere koyunuz. Eğer gerçek bir köpek sever iseniz elbette unutmazsınız. Yavru köpeğinizin mama ve su kapları için bir yer seçtikten sonra o yeri değiştirmeyin. Taze ve temiz su her zaman bulunmalıdır. Su kabını devamlı alarak çalkalayınız ve siliniz, içme suyunu her gün değiştiriniz ve mama kabını her gün temizlemeyi unutmayınız.

Yavru köpeğe ne kadar mama verilmelidir ?

Yavru köpeğinize başlangıçta arzuladığı kadar mamayı veriniz, fakat sadece bunu düzenli vakitlerde yapmanız tavsiyedir. Mama yeme alışkanlığı ve bunun vakitlere bağlanması bir köpeğin yeme disiplini için çok önemlidir. Yavru köpeğinizin mamasını başlangıçta biraz ıslatarak vermek en doğrusudur. Küçük ırk ve yavru köpekler için mama yenmesini kolaylaştırır. Yavru köpeğiniz büyüdükçe kuru mama vermeye başlayana kadar eklediğiniz suyu kademli olarak azaltabilirsiniz. 6 aylık olmasından sonra tam olgunlaşana kadar günde iki kez hep aynı zamanlarda mama vermelisiniz. Yavruya bir günde vereceğiniz kuru mama miktarı köpek maması markalarına göre paketin üstünde yaş ve cinslere göre değişmektedir. Kuru mamalar büyümekte olan köpek yavrularına tam ve dengeli beslenme sağlamaktadır. Mamasını ıslatılmış olarak verseniz dahi her zaman su kabında temiz ve taze suyunu vermeyi unutmayınız. Yeni yavru köpeğinizin beslenmesi konusundaki sorularınıza veteriner hekiminiz ile iletişim içerisinde olmak faydalıdır.

Köpeklerde beslenme kuralları nelerdir?

Köpekler uzun yıllar bilinen gelişmeden sonra, aslında etçil olmakla birlikte bugün az yada çok her şeyi yiyebilen bir hayvan olarak görülmektedir. Fakat köpekler tüm artıkları yemelidir anlamına gelmez. Köpeğinize hiç bir zaman kolay parçalayabileceği boyutlardaki kemikleri ( tavuk kemiği, pirzola kemiği, kılçıklı balık v.b.) yedirmeyin. Bunlar boğazına takılabilir, mide ve barsak çeperinde perforasyonlara , obstriksüyona neden olabilirler. Köpeğinize sofra artıkları yedirmeyin. Yeme disiplinini bozmanız, aç gözlü bir köpek olmasına yol açarsınız. Sofra artıkları genellikle yüksek kalorili şeyler olduklarından bunlar kabızlığa ve şişmanlığa neden olabilirler. Yemek artıkları, yağlı, salçalı, baharatlı yiyeceklerdir, bu gıdalar köpek midesi için güç hazmedilir besinlerdir. Aynı zamanda Karaciğer ve böbrek bozukluklarına neden olurlar. Baklagiller çok gaz yaptıkları için köpek midesi için uygun değildir.Tatlı yiyecekler köpekler tarafından sevilerek yenilir, ama bunlar yalnız köpeğinizin dişlerini bozmakla kalmaz sindirim sistemine de kötü etki yapar. Ispanak oligo elementleri içermesine karşın kalsiyum metabolizmasını negatif önde etkiler. Yumurta beyaz, çiğ olarak verilmemelidir. Yavru köpeğinizin midesi yukarıdan ona baktığınız zaman sarkık olmamalı ve kaburga kemiklerini derisinin üstünden hissedebilmelisiniz.
Asla yavru köpeğinizi yemek masasından beslemeyiniz. Ve başkalarının da bunu yapmasına izin vermeyiniz. Bu dilenme denilen bir problemlerinin başlangıcı olacaktır. Yavru köpek halindeyken tatlı bir bela gibi ama büyüdükten sonra tam bir arsızlığa dönüşecek ve sizi rahatsız edecek bir durumdur. Hiç kimse bir köpeğin masa başında sızlanıp patileri ile tırmalayıp yemek dilenmesinden hoşlanmaz. Yavru köpeğinizi belli maması ile belli zamanda yeri belli olan kendi kabından başka hiçbir yerde ve şekilde beslememek gibi bir kural koyunuz. Aynı şekilde, köpeğinizin yeme alışkanlığını veteriner hekiminiz istemedikçe değiştirmeyiniz ki beslenme dengesi bozulmasın. Yavru köpeğinize yemek arası bazı yiyecekler vermeyiniz. Akıllı ve uslu köpek olduğu zamanlarda küçük mükafat verilebilir, ancak bu insan yemeği olmamalıdır , ödül çubukları veya köpek kemirme ürünleri olabilir.
Sağlıcakla kalın...
 
Evcilal.com
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.