Görkemli Beta Balığı Betta Splendens
30-11-2018
01:48
Meşhur beta balığı nedir? Beta balığı özellikleri ?
Beta balığı, diğer bir deyişle kavgacı siyam balığı betta splendens doğal ortamda Tayland'da sığ sularda, pirinç tarlalarında kısacası sakin, ılık , akıntısız sularda bulunurlar. Etçildirler ve doğal ortamlarında, sudaki sinek larvaları ,solucan gibi canlıları avlarlar. Beta balıklarının boyutu ortalama 5 cm civarındadır. Labirentliler sınıfına girerler. Yani oksijeni daha verimli kullanabilmek adına gerekli olduğu zaman kullandıkları farklı bir solunum sistemleri mevcuttur. Birçok balık türüne agresif olduğu gibi kendi türüne karşı da oldukça agresiflerdir. 2 erkek betanın bir arada durması birinin ölümü ile sonuçlanacaktır. Ayna tutarak bunun ufak bir simülasyonunu yapabilirsiniz.
Popüler Beta türleri nelerdir?
Plakat betta, halfmoon beta, doubletail beta ( çift kuyruk ), veiltail beta ( tül kuyruk ), taç kuyruk beta, dragon beta vb. çeşitlilik en popüler türler arasında yer alır.
Neden Beta Beslemeliyim ?
Bunun için birçok sebep sunulabilir ;
Kimisi için büyüleyici güzelliği, kimisi için çok zeki olmaları, kimisi için pet shoplardaki kötü koşullardan kurtarmak, kimisi için ise bakımının kolaylığı.
Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı ?
Erkek beta balıkları genellikle bir arada yaşayamazlar. Dişilerin ise çoğu bir arada yaşayabilmektedir. Her balık türünde olduğu gibi beta balığı beslemek için de akvaryum seçimimizi iyi yapmakta fayda vardır.
Pet shoplarda her ne kadar bardakta satılsa da, beta balıkları için en az 25 L tavsiye edilir. Camcıya yaptıracağınız 30 x 27 x 30 cm'lik bir akvaryumun maliyeti size en fazla 30 TL'ye malolacaktır. Pet Shopta satılan basit bir fanus bile 15 TL'dir. Bu yüzden canlılara eziyet etmek yerine en güzeli, sizlere keyif veren o miniklere iyi şartlar sunmanız olacaktır. Üstelik bu akvaryumu iyi bitkilendirip ışıklandırırsanız, ofisinizde, evde mutfağınızda, salonunuzda, kısacası her yerde inanılmaz bir dekor olacaktır. Tabana güzel bir kum ise doğal filtre oluşturacaktır.
Beta balıkları labirentli bir balık türü olduğundan dolayı, oksijen tüketimi açısından sizleri zora sokmazlar.
Beta balıklarımızın su değişimine özen göstermeliyiz. Büyük filtreler kullanmadığımız için su değişimleri oldukça önem arz ediyor. Haftada bir yüzde 25 oranında ( dip sifonu ile dip çekim yaparak ) değiştireceğiniz suyun daha önceden oda sıcaklığında alıştırılması gerekiyor. Eğer çok soğuk bir suya koyarsanız hastalıklarla karşılaşabilirsiniz.Kış aylarında ev içi soğuk oluyorsa mutlaka bir ısıtıcı gereksinimi vardır. Yüksek debili filtrelerden kaçınmalısınız askı, iç şelale filtreler gayet işinizi görür.
Beta beslenmesi ise ayrı bir kolay!
Bu balıkların çok obur olmalarına bakmayın az az yem vermek onların sağlığı açısından daha faydalı olacaktır. Granül yüksek proteinli yemler satılmaktadır. Bir paket yem, neredeyse 6 ay sizi rahat rahat götürecektir. Arada sırada, tubifex veya kankurdu gibi küçük kurtlar verebilirsiniz. Pet shoplarda satılan dondurulmuş canlı yemlere ise atlayacaklardır.
Beta hangi balıkla yaşar?
Benim akvaryumumda neon tetralarla birlikteler ve çok güzel bir görsel oluşturuyorlar. Vatoz balığı çöpçü balığı , ember ve neon tetralar veya 3-4 dişi beta ile birlikte olabilir. Ancak KESİNLİKLE başka bir erkek beta ile, görkemli geniş kuyruğu olan , kısacası çok dikkat çeken tüm balıklarla kavga ederler. Japon balığının öldüğüne şahit oldum. Günümüzde ne yazık ki Güney Asya'da horoz dövüşü gibi beta balığı dövüşleri halen sürmektedir.
Beta'nın ilginç yönleri:
- Kesinlikle çok yükseğe zıplayabilirler. Suyu tamamen doldurmayın. Canlı yeme tam boy su üstüne zıpladığına şahit oldum.
- İnanılmaz zekiler. Odada ayağa kalksanız hemen size doğru yönelirler.
- Çok meraklılar. Sudaki en ufak değişikliği fark edip hemen yanına gider incelerler.
Dayanıklıdırlar, hastalandıklarında umudunuzu kaybetmeyin sakın.
Akvaryum ışığına göre renkleri çok daha parlak olabiliyor. Mutlaka farklı ışıklar altında bakın. Günde 10 dakika ayna tutarsanız o muhteşem kuyruklarını daha da muhteşem hale getirebilirsiniz.
Gelelim, beta akvaryumu için gerekenlere;
- Akvaryumun kendisi ( camcıya yaptırırsanız en fazla 35 TL ye halledecektir)
- Beta Balığı ( ortalama 15-30 TL'ye pet shoplarda satılır )
- Taban Kumu (Kilosu 4 tl ye 4 kg bitki yetiştirmeye müsait hagen kum alabilirsiniz)
- Bitkiler (opsiyonel ama tavsiye ederim çok güzel olacaktır)
- Filtre ( debisi düşük bir filtre yeterli olacaktır ortalama 25 tl ye halledersiniz)
- Isıtıcı ( ev soğuk ise 25 dereceye çekecek şekilde en düşük watt lı ısıtıcı yeterli)
Aydınlatma ( opsiyonel ama tavsiye ederim)
Minimum 100 TL'ye evin en güzel manzarasını yaratabilirsiniz. ( bir vazo dahi 70-80 tl iken bir canlıyı büyütmeyi tavsiye ederim).
Son olarak; eğer bir beta sahibi iseniz işinize yaracak onların sağlığı ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.
- Kuyruk Erimesi
- Beyaz Benek
- Tümör
- Renk Değişikliği
Öncelikle kuyruk erimesi veya renk değişikliği olursa kesinlikle panik yapmayın. Bunlar çok sık görülen rahatsızlıklar. Fotoğrafta göreceğiniz üzere kendi betamda da mevcut. Bunun sebebi sıklıkla stres, ortam değişikliği, su değerlerindeki hızlı değişim ve sudaki kirliliktir. Ben yeni akvaryuma aldım ve ısı değişimi çok sık oldu. Ardından biraz renk problemi yaşadım. Panik yapmayın ve suyunuzu temiz tutun. 20 litreye yarım çay kaşığı tuz koyarak da tedavi edenler mevcut. Tüm bunlara rağmen geçmiyorsa bazı mantar ilaçları işinize yarayabilir. Aynı şekilde beyaz benek hastalığının da tedavisi mantar ilaçlarıdır. Ne yazık ki Tümör beta balıklarında çok sık görülen ve tedavisi olmayan bir hastalık. Ne olursa olsun korkmayın ve ona güzel bir ortam hazırlayın. Emin olun dayanıklılıkları ile üstesinden gelecekler.
Keyfiniz bol olsun...
Yazar : Anıl Cem KARAKUŞ ( Akvarist - Hobici )
Bu da benim beta akvaryumum :)