Guinea Pigler İçin Sağlıklı Yemler
Bir evcil hayvan sahibi olarak en büyük amacınız evcil hayvanınızın sağlığını ve mutluluğunu sağlamak olmalıdır. Bunu yapmanın temel yollarından biri dengeli ve sağlıklı bir diyet ile beslemektir. Gine domuzları, diğer tüm evcil hayvanlar gibi, gelişmeleri için özel besinlere ihtiyaç duyarlar. Gine domuzunuzun sağlıklı bir diyetle beslendiğinden emin olmak için zaman ayırırsanız, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için uzun bir yol kat edersiniz.
Guinea pig yemlerine şekilde olmalıdır; Gine domuzları samanı ve yoncayı sever! Sindirim ve diş sağlığı için buna ihtiyaçları vardır. Gine domuzları yoncaya ya da samana sınırsız erişime sahip olmalıdır, bu da genellikle iyi büyüklükteki bir mama kabını günde 3 ila 5 kez doldurmak anlamına gelir. Yonca samanı çok fazla kalsiyum içerir, bu nedenle arada bir dışında yaşlı guinea pigler için uygun değildir. Gine domuzunuz yonca samanını sevse bile, normal diyetin bir parçası değildir, bir ek gıdadır. Ancak, hamile ve emziren gine domuzları daha fazla yiyebilir.
Yeşil ve yumuşak saman arayın, sarı ve sert saman aslında saman anlamına gelir. Saman evcil hayvan mağazalarından satın alınabilir, ancak genellikle çok pahalıdır ve çok yer kaplar. Samanı doğrudan yerel bir çiftlikten almanız daha ekonomik olacaktır.
Guinea pig yem çeşitleri oldukça fazlaca piyasada bulunur. Bunlar arasında Versele Laga, Vitakraft gibi dünyaca ünlü markaların farklı hazır yem alternatifleri olduğu gibi günümüzde bir çok yerli firma da oldukça besleyici ve kaliteli kuru yemler üretir durumdadır.
Guinea piglere günlük ilave besin olarak; bir bardak taze sebze ile besleyin. Önemli olan, dengeli bir diyet alabilmesi için çok fazla çeşitlilik sağlamaktır. Gine domuzu için iyi olan sebzeler arasında kereviz, domates, salatalık, mısır kabuğu (mısır değil ) ve kaypa biberi bulunur. Pancar, maydanoz gibi diğer sebzeler ve yonca veya karahindiba yaprakları gibi yemler (önce bunları yıkayın), arada sırada verilmelidir. Kobaylarınıza ezilmiş veya solmuş sebzeler vermeyin.Kalsiyum alımına dikkat edin. Çok fazla kalsiyum mesane taşlarına neden olabilir, bu nedenle lahana, marul ve maydanoz gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekleri az miktarda kullanın.
Vitaminli guineapig yemi kullanmalı mıyım diye kendinize sorabilirsiniz. Aslolan yemin vitaminli olmasından ziyade tohum, tahıl ve içerik açısından zenginliğidir. Bu yemlerden hariç pelet guinea pig yemleri de kullanılabilir. Fakat peletlerin yüksek enerjili olduğunu ve çok fazla yemenin obezite ve diş problemlerine yol açabileceğini unutmayın. Diyetinin diğer kısımlarını desteklemek için günde sadece 1/8 bardak verilebilir. C vitamini ile takviye edilmiş pelet kullanmaya özen gösterin. C vitamini, guinea pig diyetlerinde ihtiyaç duydukları önemli bir besindir. Bunlar sağlıksız olduğundan ve gine domuzunuz yalnızca onları yemeye başlayabileceğinden, şeker, tohum veya renkli parçalarla ("müsli yem") beslemekten kaçının. Ayrıca, 6 ayın altındaki bebeklerde / hamilelerde peletlerin yonca temelli olmadığından emin olun. Sadece gine domuzu için tasarlanmış peletler kullanın. Tavşan veya diğer kemirgenler için peletler, farklı miktarlarda temel vitamin ve besin içerdikleri için gine domuzları için uygun değildir.
Guinea pig yem fiyatlarıürün içerik ve kalitesine göre değişkenlik gösterir. Evcilal’ın kemirgen kategorisinde her bütçeye uygun guinea pig yemi satın alabilirsiniz. Önemli bir konu olarak ; Gine domuzu yeterince C vitamini aldığından emin olun. Gine domuzları kendi vitamin C'lerini yapamayan çok az memeliden (insanlarla birlikte) biridir, bu yüzden onu yiyeceklerinden almaları gerekir. Günlük 10 - 30 mg C Vitamini gerekir. Dolmalık biber, mükemmel bir kaynaktır. Gine Domuzları, düşük C Vitamini seviyelerinin neden olduğu bir hastalık olan cızırtılığa meyillidir. Gerekirse guinea piginizin c vitamini alımını tamamlayabilirsiniz, ancak iyi peletler ve taze dolmalık biber beslediğiniz sürece, guinea domuzlarına muhtemelen yeterli olacaktır. Gine domuzu suyuna vitamin c koymanız önerilmez.
Kobaylara, kendileri için zararlı yiyecekler vermekten kaçının. Bu, yüksek miktarda şeker içeren meyveler (sadece ölçülü verilmelidir) ve patates gibi nişastalı sebzeler içerir. Yüksek kalsiyumlu yiyecekler küçük miktarlarda beslenebilir. Gine domuzlarınızı beslemekten kaçınacak sebzeler arasında marul, patates, mısır kabuğu, avokado ve lahana bulunur.
Küçük miktarlarda meyve verin. Meyveler sadece yüksek şeker içeriğine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda düşük kalsiyum / fosfor oranına sahip olabilir, bu da mesane sorunlarına ve olası ishale yol açabilir. Bu kuru üzüm gibi meyvelerde geçerlidir. Gine domuzu turunçgil meyvelerini tamamen vermekten kaçının; asit ağızlarını tahriş edebilir. Gine domuzları otçuldur. Bu, onların et veya süt ürünleri ile beslenmemeleri gerektiği anlamına gelir.
Gine domuzları, yiyecekleri de dahil olmak üzere dişlerini alabilecekleri her şeyi çiğneyecektir. Kolayca ters çevrilemeyen ve kolayca tahrip edilemeyecek ağır bir seramik tabak tercih edin.
Yenmemiş yiyecekler bir gün içinde derhal alınmalıdır. Gine domuzları seçici yiyiciler olabilirler, bu nedenle yiyeceklerini kafeslerinde daha uzun süre tutmak muhtemelen onlara daha çekici gelmeyecektir. Eğer bir gün boyunca ondan kaçınırlarsa, muhtemelen asla yemek yemeyeceklerdir ve sadece kafeslerinde bir karışıklık olacaktır.
Bir kobayın ihtiyaç duyacağı yiyecek miktarı yaşına, yaşam tarzına ve genel sağlığına bağlıdır. Bu, gine domuzu beslediğiniz yiyecek miktarının, onları sağlıklı tutmak için zaman içinde değişmesi gerekebileceği anlamına gelir.
Gine domuzunuzun kafesine bir su şişesi yerleştirin, böylece her zaman temiz suya erişebilir. Su şişesinin boş olmasına izin vermeyin. Bir gine domuzu suya erişemiyorsa çok hastalanabilir.
En iyi su şişeleri, kobaylar veya tavşanlar için tasarlanmıştır ve ağzı içinde metal bir bilye bulunur. Yaylı olanları almayın; kobaylar bunlardan su alabilecek kadar güçlü değil.
Gine domuzlarınız dışarıda bir kalemde yaşıyorsa, kışın suyun donmadığından emin olun. Eğer öyleyse, kobayların dışında olması için çok soğuk!
Su şişesi ağzını, tıkanma ve yiyecek kalıntılarından uzak tutmak için sık sık Q ucu ile temizleyin. Pişmemiş pirinci ve bir miktar suyu suya koyarak ve ardından şiddetle çalkalayarak su şişesini temizleyin. Pirinç herhangi yeşilimsi (alg) birikimini yerinden oynatır. İçinde yosun varsa (pirinç tarafından çıkarılsa bile), onu öldürmek için şişeyi beyaz sirke ile doldurun. Tekrar kafesine koymadan önce iyice duruladığınızdan emin olun.