Kafes Kuşları Barındırma ve Yaşam Gereksinimleri

28-10-2018 22:34
Kafes Kuşları Barındırma ve Yaşam Gereksinimleri

Kuş kafesi seçimi nasıl olmalıdır ? 

Sultan papağanı, sevda papağanı, cennet papağanı, kakadu papağanı, jago papağanı gibi papağan türleri, kanarya, ispinoz ve muhabbet kuşu gibi bir çok egzotik kuşlar, kafeste ya da kuşhanelerde barındırılabilir. Kafesler kısa uçuşlara izin verecek büyüklükte olmalıdır. 

Kafesler, güneş ışığı alan fakat direk güneş ışığı kafes üzerine gelmeyen ve cereyan olmayan bir yere yerleştirilmelidir. Ancak insanları da görebilmeliler. Kafesler, kuş tüneğindeyken göğüs hizasında olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tünekler kafes içine yerleştirilirken dışkının yem ve suya bulaşmayacağı şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.

Açık kuşhanelerde, yırtıcı hayvanlara karşı güvenlik önlemleri alınmalıdır. Açık kuşhaneler,yağmur ve güneş ışığına karşı korunmalıdır. İdeal bir kuşhane kapalı ve rahatça uçulabilen açık alanlardan oluşmalıdır.

 

Muhabbet kuşu kafesi ve ispinoz kafesi hangi sıcaklıkta tutulmalıdır? 

Zebra ispinozları ve muhabbet kuşları 5 - 30oC arasında barındırılabilirler. Kanarya, tropikal bölgelerden köken alır ve soğuk aylarda kapalı alanlarda barındırılmalıdır. Üreme döneminde, uygun yuva ( folluk ) sağlanmalıdır. Kuşlara haftada en az bir kez banyo yapabilecekleri ortam sağlanmalıdır ya da ılık su sprey şeklinde püskürtülebilir. Soğuk ortamlarda dikkatli olunmalıdır.

Kuşların Karşılaşılabilecekleri Bazı Tehlikeler:

Tavan fanları, vantilatör, klimaların karşısına kafeslerin konumlandırılmaması ve sigara dumanı, hayvanlarda sağlık problemleri yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Evlerde temizlik yapılırken özellikle zemin (yüzey) temizliği yapılırken dikkatli olunmalıdır. Yüzey temizleme kovalarına ve sularına karıştırılan deterjanlar, yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri hayvanlar için zararlı olabilmektedir. Bu sularla yer silinirken ve sonrasında odadaki havanın hayvan tarafından solunması sonucu solunum problemleri oluşabilmektedir. Hayvanın odadan uzaklaştırılıp zemin kuruduktan sonra odaya getirilmesi bazı solunum problemlerinin önüne geçmede faydalı olacaktır.

Bazı ev bitkileri ve çiçekleri (Poinsettas, Philodendron, holly, bulbs, Calla Lilly, Mistletoe, Parsley(Maydonoz),Azalea, Larkspur, Lupine), Çikolata, Kafein, Aşırı tuz kuşlar için toksiktir (zehirleyici ). Kurşun, çinko ve teflon malzemelerin yemlik ve suluk olarak kullanılmaması, kuşlarla teması önlenmelidir.

Kuş Kafesi Özellikleri Nasıl olmalıdır ?

Kafes:

Kafeslerde kullanılan malzemelerin Toksik ( Zehirli ) olmayan ve kolay temizlenebilir materyalden olması gerekmektedir. Örneğin; metal, ahşap ve plastik temizlenmesi, dezenfeksiyonu kolay olmasının yanı sıra kuşun vereceği zarara dayanıklı malzemelerdir. Kafes parmaklıkların aralıkları maksimum 12 mm olmalıdır. Kafesin kapısı, tünekler farklı yükseklik ve çapta ahşap, metal ya da plastik malzemeler kullanılabilir.

Muhabbet kuşu hareket etmeyi sevdiklerinden, muhabbet kuşu kafesi de yüksek ve geniş olmalıdır.

Kanarya ve ispinozlar ise uçmayı sever uçmaya elverişli, geniş ve uzun kafeslerde bakılmalıdırlar.

Sultan papağanı kafesi, tepelerinin ve uzun kuyruklarının kırılmayacağı yükseklikte olan kafesler olmalıdır. İri papağanların kafes genişliği, kanat genişliğinin en az 1.5 katı genişliğinde olmalıdır.

Kare veya dikdörtgen kafesler temizlenmesi daha kolay , ve kuş için daha güvenlidir. Kafeste köşe sayısı arttıkça uçuş alanı daralır ve bağlantı bölgeleri güvenliği bozar. Fakat yeterli büyüklükte olması durumunda farklı boyut, tasarım ve şekildeki kafesler de tercih edilebilir

Yemlik ve Suluk :

Standart olarak kullanılan yemlik ve suluklar egzotik kuşların beslenmesinde kullanılabilecek uygun ürünlerdir. Bunlar dışında bir kap kullanılacak ise derin kaplar yerine geniş çanaklar tercih edilmelidir. Paslanmaz çelik ve sert plastik malzemeler temizlik ve dezenfeksiyon da düşünülerek kullanıma uygundur.

Kuş Oyuncakları :

Kuşların çevreleri oyuncakla zenginleştirilmelidir. Egzotik kuşlar, özellikle muhabbet kuşu ve papağanlar çok zeki hayvanlardır. Zihinsel ve fiziksel egzersize teşvik edecek oyuncakları kafes içinde bulundurulmasında fayda vardır.

Kafeslerin Temizlik ve Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılmalıdır

Su ve gıda (yem) kaplarının temizliği günlük olmalı. Haftalık olarak dezenfeksiyon yapılmalıdır. Dezenfeksiyon; malzemelerde kalıntı bırakmayan uygun dezenfektan solüsyonlarla yapılmalıdır. % 10 çamaşır suyu % 90 soğuk su kullanılarak dezenfeksiyonun yapılması yeterli olacaktır. Öncelikle dezenfektan (% 10 çamaşır suyu % 90 soğuk su ) ile yıkandıktan sonra bol su ile dezenfektan kalıntısı kalmayana kadar durulanmalıdır. Daha sonra kurutulup kullanılmalıdır.

 

Yazar : Veteriner Hekim Ömer KÜÇÜKAKÇALI

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.