Karides ve Kerevit Akvaryumu
Karides ve kerevit akvaryumların zeminini şenlendiren oldukça ilgi çekici canlılar. Akvaryum denince akla gelen balık tabusunu yıkan bu canlıları beslemek üretmek ve izlemek bambaşka bir keyif. Makalemizin ilerleyen kısımlarında bu canlıların detaylarına değineceğiz.
Karides akvaryumu kurmak zor mudur?
Karidesler içeren karma akvaryumlarda genellikle sıkıntı; karideslerden değil balıklardan kaynaklanmaktadır. Lepistes, ciklet türü balıklar, genellikle bu canlıları rahatsız etme ve hatta öldürmeye meyillidirler. Bu tür karma akvaryumlarda genelde cüce kerevit türleri önerilir. Daha büyük tür kerevitlerde ise zeminle çok uğraştıkları için yaptığınız dekorasyonun bir gün sonra değiştiği veya özellikle bitkilerin suyun yüzeyinde serbest yüzüşe geçtiğini görmeniz olasıdır. Birbiri ile uyum içerisinde yaşayacak canlılar beslemeniz de fayda var. Karidesler balıklar tarafından rahatsız edilebileceği gibi büyük tür kerevitlerin de balıklara pek huzur vermeyeceğini anlatmamızda fayda var. Seçtiğiniz balık türlerinin akvaryumun orta-üst kısımlarında yüzen balıklardan seçmeniz önemlidir.
Karidesle beslenebilecek canlı türleri nelerdir ?
Karidesler için 60 litrelik bir akvaryumda azami 3 tür canlı beslemenizde fayda var. Bu sayı arttıkça kaos riski artar. Bodur tür karideslerden 3 tür 5'er adet bu hacimdeki bir akvaryum için uygundur ki, bu karideslerin üreyip çoğalacağını da hesap ederek takribi veriyorum bu rakamı. Daha büyük tür karideslerde ise canlı veya tür sayısında kısıtlamaya gitmek gerekir.
Aynı boyutlarda bir kerevit akvaryumu için ise ortalama 6 adet cüce kerevit önerilir. Daha büyük türlerde bu sayının azaltılması gereklidir.
Nehir yada küçük ırmaklarda yaşadıkları ve doğal hayatlarına benzer yaşam alanları oluşturmamız gerektiği için bitki türlerini kısıtlı çeşitte yapmakta fayda var. Rastgele bitki ekimi bu bitkilerin özellikle kerevitler tarafından heba edilmesiyle sonuçlanır. Vallisneria, java, eğreti otu, moss ( yosun ) topları, su mercimeği gibi bitkiler ile gayet mutlu mesut ve üreyerek bir hayat geçirebilirler.Saklanmaları için delikli kayalar veya karides yuvası koymanız rahatları için iyi olacaktır ve uzun bitkileri arkaya zemin kapatıcı bitkileri ise ön tarafa koymanız görsel açıdan ferahlık katacaktır.
Şahsen ben filtre konusunda karides ve kerevit akvaryumlarında iç filtre öneririm. Çünkü; suyu temizlediği gibi konumlandırma açısına göre akvaryum içerisinde zeminde akıntı sağlar.Kaldı ki bazı tür karidesler besinlerini akıntılardan yakalayarak beslenir. ( yelpaze karidesi gibi )
Işık konusunda özel bir gereksinimleri olmamasına rağmen bu konuyu bitkilerinizi baz alarak yapmanızda fayda var. Kullandığınız bitkilerin ışık, co2, taban gibi ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir.
Sıcaklık konusunda ise ortalama tüm karides ve kerevitler 20-27 derece arası sıcaklığa ihtiyaç duyarlar lakin en ideali 25 derecedir.
Bu canlıların yüksek oksijen ihtiyacı oldukları için gerek iç filtre gerekse hava motoru ile akvaryumunuzu desteklemek bu canlılar ve doğal olarak sizin için daha keyifli ve zevkli olacaktır.
Haftalık %30 civarı su değişimi kafi olacaktır kanısındayım yalnız su değişimini dip çekimi şekilde dikkatli ve özenle yapmak gereklidir çünkü nitrat seviyesinin artması kabuk değiştirme döneminde olan canlılara büyük zararlar verebilir. Temkinli olmakta fayda var.
Her ne kadar dikkatli bakım isteyen canlılar olsa da akvaryumlarınıza bambaşka bir renk ve zevk katan bu canlıları beslemekten çekinmeyin, pişman olmazsınız.