Kedi Kumunun Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
İç güdüleri gereği kediler, tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra üzerini örterek kapatırlar.Hal böyle olunca evde bakılan kediler için de kedi sahipleri kedi kumu ve tuvaleti kullanarak kedilerinin tuvalet ihtiyacını bu şekilde giderirler.Kediler doğaları gereği titiz ve hijyenik hayvanlardır.Bu yüzden günün büyük bir bölümünü kendi temizliklerine ve hijyenlerine ayırırlar.Aynı şey tuvaletleri için de geçerlidir.Bir kedi kendi temizliği kadar tuvalet kabının da temiz ve hijyenik olması konusunda oldukça titizdir.
Kedi kum kabının temizliği günde bir kez yapılmalı, kum küreği veya eldivenle her gün kedi tuvaletindeki atıklar toplanıp çöpe atılmalı ve eksilen kumun üzerine takviye yapılmalıdır. Ayrıca 15-20 günde bir kum kabındaki tüm kum boşaltılmalı tuvalet kabı çamaşır suyuyla yıkanıp iyice kuruduktan sonra temiz kumla tekrar doldurulmalıdır. Kedi sağlığı ve evinizin temiz kalması bakımından kedi tuvaletinin sık sık temizlenmesi sizin ve evcil dostunuzun daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlayacaktır.
Kedi Kumu Temizliğinin Faydaları Nelerdir?
Bazı kediler kirli ve pis bir kum kabını kullanmaktan kaçınmak için mümkün olduğunca az idrara çıkacaktır. Günde iki veya üç kez idrar yapmak yerine, kediniz sadece günde bir kez hatta daha seyrek tuvalete gitmeye başlayacaktır. Bu da kedinizin idrarını daha konsantre hale getirir ve idrar yollarını tıkayarak hayati tehlike yaratan bir üretral soruna neden olabilir. Kediniz idrar yollarında idrar yapmasını engelleyen taşlara, kristallere veya mukoza tıkaçlarına sahip olabilir.Bu sadece acı verici değildir aynı zamanda, böbrek yetmezliği, elektrolit anormallikleri, kusma, uyuşukluk, kalp ritim bozukluğu ve ölüme de yol açabilir.Bu nedenle, bu gibi problemleri önlemek ve asla yaşamamak için kedi kum kabını temiz tutmalısınız.
Kedi kumunu temiz tutmanın bir diğer yararı da, tıbbi sorunları saptamanıza yardımcı olmasıdır. Sürekli temiz tuttuğunuz bir kedi tuvaleti kedinizin ne sıklıkla tuvalete gittiğini saptamanıza yardımcı olacaktır.Ayrıca temiz ve öbeklerle dolu olmayan bir kum kabında kedinizin ne sıklıkla dışkıladığını kontrol edebilir ve kakasından ishal veya kabızlık sorunu olup olmadığını erkenden fark edip müdahale edebilirsiniz. Kedinizin tuvaletini uzun aralıklarla temizlerseniz bu tür durumları fark edemez ve ufak tefek sorunların ileride size ve evcil dostunuza daha büyük ve pahalı tıbbi tedaviler çıkarmasına engel olamazsınız. Bu sebeple elinizden geldiğince kedi kumunu temiz tutmanızda fayda var.
Kedi kum çeşitleri :
Her tür ve karakterde kedilerin ihtiyacı için piyasada kedi kumları mevcuttur.Genel olarak kedi kumları bentonit ve silika olarak ikiye ayrılır. Bentonit kumlar doğal bentonit madeninden üretilmektedir hızlı emiş gücüne sahiptir ve sıvıyı emerek katılaşır ve hiç bir kimyasal içermez. Silika kristal kedi kumları silisyum ve oksijenin birleşiminden oluşan doğal ve çok emici kedi kumudur. Bunun yanı sıra bu kumların topaklanan, parfümlü, tozlaşmayan,ince taneli,iri taneli, kokusuz kedi kumu gibi seçenekleri de mevcuttur.Kedinizin karakterine göre ve sizin ihtiyacınızı en iyi karşılayacak kedi kumunu araştırarak ve kedinizi düşünerek almalısınız. Kedinizi ve kullanım amacınızı düşünerek piyasada bulunan onlarca markalardan kedi kumu özelliklerini ve kedi kumu fiyatları konusunda araştırarak size en uygun kumu bulup kullanmanızda yarar var. Kedi kumu fiyatları için Evcilal’ın avantajlı fiyatlarını inceleyerek satın alımınızı gerçekleştirebilirsiniz.