Kedi ve Köpeklerde Diş Sağlığı
Kedi ve köpeklerde diş sağlığı , biz insanlarda olduğu kadar evcil dostlarımız içinde çok önemli bir konudur. Doğumdan ölüme kadar geçen sürede kedi ve köpek beslenmesinde hayati bir organ olan dişlerde bir çok problem görülebilir. Bunlar sırasıyla ; dökülmemiş süt dişleri, diş kırıkları ve çürükleri , plak ve diş taşı oluşumu, diş eti iltihabı ve tümöral oluşumlar.
Yavru kedi ve yavru köpeklerde ortalama 3,5 aylık iken süt dişleri dökülüp yerlerine kalıcı dişler yerleşir. Bazen çeşitli faktörlere bağlı olarak süt dişleri dökülmeden kalıcı dişler çıkar bu tür olgular hem estetik açıdan hemde kalıcı dişlerde çürümeye yol açabilir. Böyle bir soruna sahipse yavrumuz, mutlaka düşmemiş süt dişleri çekilmelidir.
Kedi ve köpek dişleri oldukça sert bir yapıya sahip olmasına rağmen dişin yapısal bozukluklara ve geçirilen hastalıklara bağlı olarak dişin dış katmanındaki koruyucu tabakanın azalması sonucu kırık ve çürükler oluşmaktadır. Bu tarz bir problem fark edilir edilmez mutlaka veteriner hekiminize danışılmalıdır. Erken teşhis hem o dişin, hem de dostunuzun kurtuluşu demektir!
Köpek ağız kokusu nasıl giderilir?
Dişler üzerinde plak ve taş oluşumu 2 yaşın üzerindeki tüm evcil dostlarımızda ( köpeklerin %80 i kedilerin %68 inde ) görülmektedir. Beslenme tarzına ( yumuşak gıda ve ev yemekleri ) bağlı olarak kedi ve köpeklerde dişlerde önce renk değişimi daha sonra diş üzerini kaplayacak boyutta taş oluşumu şekillenmekte olup bu kusur sadece görüntü kirliliği yapmayıp, ağız kokusu ve diş kaybına kadar, köpeklerde diş çekimine kadar ilerleyen boyutta sorunlar yaratır. Eğer dostunuzun diş etlerine yakın kısımında diş üzerinde yeşilden kahverengiye değişen renkte bir farklılık ve pis bir koku geliyorsa, vakit kaybetmeden diş ve diş eti konusunda bilgiye sahip olan bir Veteriner Hekim ile irtibata geçip muayene için randevu alın. Diş taşı ve plaklar diş minesine zarar verilmeden temizlenerek cilalama işlemi ile diş bakımı yapılır. Bu tarz sıkıntılar ile karşılaşmamak için kedi ve köpekler için özel olarak üretilmiş diş fırçaları ve macunlar ile günlük temizlik mutlaka yapılmalıdır.
Köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır?
Eğer bu işlemi yapamıyor iseniz yine bu tarz problemleri önlemek için köpek ve kedi diş temizliği solüsyonları, kedi oyuncakları yada sentetik kemik, yavru köpek diş kaşıma oyuncakları, diş ipleri doğal sığır derisinden elde edilen çiğneme kemiklerinden, kediler için ağız spreyinden yardım alabilirsiniz.
Diş etlerinde gingivitis adı verilen iltihaplanma ciddi bir sorundur. Altta yatan asıl neden bakımsız dişlerde oluşan plak ve taşlara bağlı olarak diş etlerinde çekilmeye bağlı olarak cep adı verilen boşluklara bakterilerin yerleşmesine bağlı olarak diş etlerinde iltihaplanma oluşur. Diş taşı temizliği sırasında mutlaka bu oluşan cepler de temizlenmeli ve daha sonra ağız solüsyonları kullanılmalıdır.
Kedilerde görülen feline calicivirüs ve herpes virüslerine bağlı olarak diş etlerinde kanama, kedi ağız yarası ve pis kokulu iltihaplanmalar görülmektedir. Bu hastalıklardan korunmada yavru kedilerde aşılamalar mutlaka ( yavrularda 2 aylık iken ) yapılmalıdır.
Diş etlerinde yaşa bağlı olarak çeşitli boyutlarda ve şekillerde tümöral oluşumlar görülebilmektedir. Eğer kedinizde yada köpeğinizde yemek yemekte isteksizlik ağızda kanama ve pis koku hissederseniz mutlaka Veteriner Hekiminize danışınız.
Özetlemek gerekirse bir canlı için beslenmenin ilk başladığı yer ağızdır. Ağız içindeki bir sorun sadece beslenmeyi engellemez kalp rahatsızlıklarına kadar varan ciddi problemler yaratır. Dostunuzda eğer yemek yemekte bir isteksizlik, aşırı salya akıntısı ve pis bir koku varsa en kısa zamanda Veteriner Hekiminize danışınız.
Sağlıklı patiler, gülen yüzler dilerim