Kedilerde Tüy Dökülmesi

02-09-2018 02:04
Kedilerde Tüy Dökülmesi
Kedi bakımında, kedi tüy dökülmesi sıkıntılı bir problemdir. Koltukta, halıda, yatağınızda ve hatta sofranızda dahi, kedilerin cinsi ne olursa olsun sevimli dostlarımızın tüylerine rastlamaktayız. Her ne kadar sevimli olsalar da tüy problemi istenilen bir durum değildir ve rahatsız edici boyuta ulaşabilir.
Tüy dökmeyen kedi var mıdır? Neredeyse yok denilebilecek kadar azdır.  

Kedilerde tüy dökülmesinin nedenleri :

Bunlardan başlıcaları stres, yaşadığı çevre şartları, beslenme durumu ve mevsim değişimleridir. Diğer nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

 

  • Fizyolojik
  • Endokrinolojik
  • Paraziter
  • Fungal
  • Dermatolojik problemlerden dolayı oluşur.
Vücutta bulunan kıl örtüsünün hayvanları soğuktan , sıcaktan ve bazı dış etkenlerden koruduğunu düşünecek olursak mevsime göre özelleşmiş yapıdaki tüylerle örtünmeleri çok doğaldır. Kış aylarında edinilen sık ve kalın tüyler, bahar ve yaz mevsiminde dökülerek yerini daha seyrek ve ince yapılı tüylere bırakır. Aynı durum yaz ayından kış ayına geçerken gözlenir.
 
Yavru kediler büyüdükçe yavruluk tüylerini dökerler ve yerine daha sert kalıcı tüyler çıkar. Bu da kedilerde görülen tüy dökümüne bir örnektir.
Diğer yandan; kedilerde tüy dökülmesinde beslenme de oldukça da önemlidir. Ev yemeği ile beslenen kedilerde, ev yemeğinde bulunan yağlar, baharatlar ve gıda katkı maddeleri kedinizde istenmeyen sindirim problemleri, karaciğer yağlanması , böbrek sorunları ve tüy dökülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı, besleyici ve dengeli kedi maması, her zaman yemek kaplarında olmalıdır.
Endokrinolojik olarak hipotiroidizim , hiperadrenokortisizm ,hipofizer dwarfizm , hiperöstrojenizm gibi hormonal dengesizlikler sevimli dostlarımızda lokal , simetrik ve asimetrik tüy dökülmelerine neden olur.
Paraziter ve fungal enfeksyonlar ile sıkça karşılaşmaktayız özellikle demodikozis sarcoptik uyuz , cheyletiellozis , pire alerji dermatiti , trikofıtozis inatçı tüy sorunlarına neden olurlar ve zoonoz nitelikte olmaları nedeni ile halk sağlığı açısından da önemli problem teşkil etmektedir.Geriye kalan bakteriyel ve viral hastalıkların sistemik etkisi olarak deride tüy sorunları oluşur.
Özellikle sık ve uzun tüylere sahip kedi türleri daha fazla temizlik ve bakıma ihtiyaç duyar. Ancak sudan hiç hoşlanmayan kedileri yıkamak ve uzun süre sabit kalamadıkları için taramak büyük sabır gerektiriyor. Bu nedenle kedinize alışması amacıyla ilk aylardan itibaren nazik yaklaşmalı, temizlik ve bakımı keyifli hale getirmelisiniz. Hem kedinin hem de yaşadığınız yuvanın sağlığı açısından, kedinizin dökülmek üzere olan tüylerinin toplanmasını alışkanlığa dönüştürmelisiniz. 
Kedilere Tıraş uygulaması ile ya da kedilere vitamin - mineral tabletleri ve uygun mama seçimi ile sevimli dostlarımızın sağlıklı tüylere kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerin dökülen tüylerini toplamak için, kedi tüy toplayıcı eldiven, tüy toplama rulosu gibi ürünler de kullanabilirsiniz. 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.