Kedimin Derisinde Kızarıklıklar Var! Yoksa Kedim Mantar Mı?
Kedimin Derisinde Kızarıklıklar Var! Yoksa Kedim Mantar Mı?
Evde neşeyle koşturan, evin en sıcak yerlerinde keyifle uykulara dalan, oyun saatlerine doymak bilmeyen kedinizin, onun sağlığı için yaptığınız rutin kontrollerde aslında bir sorunu olduğunu hissediyorsanız, belki de mantarla karşı karşıyasınız.
Kedilerde mantar, deride kızarıklık veya kabuk bağlama, bölgesel tüy dökülmeleri gibi belirtilerle kendini gösteren ve tedavisi aslında uzun sürebilecek bir hastalık. Ancak panik yok, sistemli hareket ettiğiniz sürece her şeyin bir çaresi var!
Nedir Bu Mantar?
Kedilerde mantar hastalığı genellikle trikofiti türüyle kendini gösterir. Mantar; kedilere, köpeklere ve hatta insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır ve önlem alınması gerekir. Bağışıklık sistemi henüz tam olarak güçlenmeyen yavru ve genç kedilerde mantar rahatsızlığı maalesef daha sık görülür. Mantar hücreleri güneşi sevmediği için, uzun tüylü kedilerde daha iyi barınma imkanı bulur ve bu yüzden uzun tüylü kedilerde mantarın teşhisi ve tedavisi kısa tüylü kedilere göre daha uzun sürebilir.
Kedilerde mantara yakalanma riskini artıran etkenler kısaca, mantar bulaşmış olan fırça, mama kabı vb. eşyalarla temas etmek, mantar hastalığından muzdarip insan ve hayvanlarla temas etmek, bağışıklık sisteminin zayıflığı, geçmişte deri hastalığı öyküsü olması, stres, hormon tedavisi görmek şeklinde sıralanabilir.
Mantarın Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde mantar hastalığının tedavisi, sabır gerektiren ancak sonuca ulaşmanın mümkün olduğu bir süreçtir. Mantarın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Patiler, kulak, boyun, göz kenarları, baş, karın gibi bölgelerde pullanmış deriler veya kızarıklıktan oluşan lezyonlar görülebilir.
Yine bu yerlerde, bölgesel tüy dökülmeleri ve birkaç santimden başlayan ve mantarın şiddetine göre boyutları büyüyebilecek kellik görülebilir.
Kaşıntı ve kızarıklık gözlenebilir.
Kedi Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Kedinizde mantar olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal veterinerine götürüp mantar testi yapılmalı ve uygun tedaviye başlamalısınız. Veteriner hekiminiz kedinize losyon, sprey, merhem gibi ilaçlar, göz bölgesinde mantar varsa göz damlası uygulamayı uygun görebilir ve kediler için mantar aşısı yapabilir.
Kedinizin yaşadığı alanı, mama kaplarını, tüy fırçalarını, kedi yatağını, varsa kıyafetlerini ve tasmasını mutlaka temizleyin. Özellikle mama kapları ve fırçalarını sirkeli suda bekletin.
Mantar tedavisinde alternatif olarak sirke çok etkilidir. Kedinizin lezyonlarına sirkeli suyu pamuk ile uygulayarak mantar sporlarının kurumasına katkı sağlayabilirsiniz; ancak bu uygulamadan önce kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçmemesi için veteriner hekiminize mutlaka danışmalısınız.
Mantar tedavisi, kediler için sıkıcı ve yorucu bir süreçtir. Veteriner tedavisi, günde birden fazla ilaç uygulaması, zaten kaşıntı ve rahatsızlık yaşayan kedinize daha fazla sıkıntı verecektir. Bu yüzden kedinizin bu dönemde psikolojisinin bozulmaması için ilaç uygulamalarından sonra onu bol bol sevmenizi, ödül mamaları ile keyfini yerine getirmenizi, ilaç uygulamaları arasında veteriner hekiminizin uygun göreceği ölçüde saat aralıkları bırakmanızı öneriyoruz.
Kedinin mantar tedavisi sırasında hastalığın size de bulaşmaması için özellikle ilaç uygulamalarından sonra elinizi sirkeli su ile temizleyebilir, kedinizin teşhisini koyan veteriner hekiminizden uygun önlemleri öğrenebilirsiniz.
Kedinize ve size sağlıklı günler dileriz!