Kirpi Bakımı ve Beslenmesi
21-11-2018
01:39
Bilimsel adı Erinaceinae olan, memeli sınıfından, 4 cins ve 14 tür içeren oklu kirpi gece aktif canlılar sınıfındadır. Ortalama yaşam süreleri 4-6 yıl olup maksimum 9 yıla kadar da uzayabilmektedir.Gebelik süresi: 30-40 gündür, bir seferde yavrulama sayısı ortalama 4 olup maksimum 9 yavruya kadar görüldüğü de olabilmektedir. Yeni doğan yavru kirpinin gözleri 14-16 günde açılır. Sütten kesilmeleri ise 5-7 hafta sürebilir. Kirpi yavrularının anneden ayrılma yaşı da ortalama 6-7 haftadır. Ortalama erişkin ağırlığı 250 – 550 gr olan kirpiler, seksüel olgunluğa erkeklerde 7-9 haftada, dişilerde 8-12 haftada erişirler. Tam fiziksel olgunluk ulaşma yaşları 10-11 aydır. Dişide fertilite sonlanma yaşı ortalama 3 yaştır.
Kirpiler Hangi Sıcaklıkta Yaşarlar?
Kirpileri barındırma sıcaklığı 20-27 °C'dir. Genellikle doğada kış uykusuna yattıkları görülebilir. Kıl örtüsü dikensi yapısında yaklaşık 5000 – 7000 adet kıl görülebilir. Güçlü kaslara sahip bu canlıların tek savunma aracı dikenleridir. Özellikle zehirlere karşı, özellikle yılan zehrine dayanıklı hayvanlardır.
Kirpi Çeşitleri
- Batı Avrupa Kirpisi
- Afrika Pigme Kirpi
- Atelerix
- Uzun Kulaklı Çöl Kirpisi
- Hint Oklu Kirpi
- Malaya Kirpisi (Dikensiz)
Kirpilere Ev Ortamında Bakılabilir mi?
Aslında, kirpiler doğal hayattan koparılıp esir edilmemelidir. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece, doğalarından koparılmaması gereken kirpiler, ev ortamında bakılacak ise düz duvarlı ve solid tabanlı teraryum edinilmelidir. Minimum boyunun 5 katı uzunlukta ve 3 katı genişlikte edineceğiniz teraryum içerisinde egzersiz yapabilme olanağı sunulmalıdır. Yeterince yüksek duvarlı, kaçmanın önlenmesi için tel kafes sistemleri tercih edilmelidir, çünkü hareketli ve meraklı bu canlıların, ayaklarının tellere takılma ihtimali yüksektir. Yatak olarak ticari olarak satılan tavşan, guine pig yatakları, kurutulmuş ve parçalanmış mısır koçanı, çam ağacı kabukları, kavak ağacı kabukları kullanılabilir, fakat sedir ağacı kabuğu veya kağıt parçaları zemin malzemesi olarak kullanılmamalı dır. Soğuk zamanlarda tabanda ısıtma pedi kullanılabilir. Teraryum içerisinde saklanma alanları mutlaka yaratılmalıdır. Bununla beraber, yem ve su kabı, egzersiz aktivasyonu için koşu çemberi (ağaç), rampa ile çok katlı barınak, oyuncak eksik edilmemelidir.
Kirpinin Temizliği Nasıl Yapılır?
Temizlik konusu olarak, yıkanmayı ve yüzmeyi severler, sığ yüzme havuzları terraryum içerisine eklenebilir. Barınak temizliği günlük olarak su ve yem kapları, kum havuzu, haftalık olarak da tüm teraryum temizliği, altlık temizliği sulandırılmış çamaşır suyu ile yapılmalıdır ve havalandırılmalıdır.
Kirpi Nasıl Beslenir?
Doğada böcekler, karınca, termit, çekirge, güve, kırkayak, solucan vb. yiyeceklerle beslenir. Ev ortamında ise; kuru veya yaş kedi köpek maması, düşük yağ içerikli pişirilmiş tavuk eti, pişirilmiş yumurta,böcekler, meyve ve sebzeler verilebilir. Gece aktif olan canlılar oldukları için beslenmeleri de genelikle gece yapılmalıdır. Su her zaman taze olarak bulundurulmalıdır. Asla inek sütü verilmemelidir!
Kirpilere Nasıl Dokunabiliriz?
Yavruları ele almak daha kolaydır, erişkin dişi erkeğe oranla ele alınmaya daha tepkisizdir. Dikenler savunma araçları olduğundan kapandıklarında dikenleri tam açılır. Sakin ve yavaş bir şekilde her gün ele alma çalışması yapılabilir. Dünyanın en sevimli hayvanlarından biridi. Kirpilerin bulunduğu bahçelerin uğurlu olduğuna inanılır, evlere ve bahçelere kötülük gelmeyeceği, zenginlik, sağlık ve mutluluk getireceğine inanılır.
Dünyamızı paylaştığımız bu sevimli canlılar ile keyifli günler geçirmemiz dileklerimizle...