Köpek Nezlesi Ve Dikkat Etmeniz Gerekenler
Minik köpeğiniz, tüm sevimliliği ile evinize sevgi ve neşe katarken, onunla geçirdiğiniz her anın mutlu olması için ne gerekiyorsa yaptığınızı biliyoruz. Ancak keyifli günler geçirdiğiniz çok sevgili köpeğiniz, yine de zaman zaman istemediğiniz durumlarla karşı karşıya kalabilir ve maalesef hastalanabilir.
Köpeklerde görülen hastalıklardan biri de, köpek nezlesidir. Köpek nezlesi ilk etapta çok ciddi bir hastalık sayılmasa da ilerlemeye meyilli bir hastalıktır ve köpeğinizin hasta olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren iyi bir bakım ve beslenme ile hastalığın ilerlemesini durdurmanız gerekir.
Köpek nezlesi, bulaşıcı bir hastalık olduğu için öncelikle bu hastalığı taşıyan bir hayvanla karşılaşırsanız, köpeğinizi mutlaka ondan uzak tutmanız gerekir. Aynı şekilde sizin köpeğiniz köpek nezlesi olduysa, diğer köpeklerin yanına yaklaştırmamalısınız. Birden fazla köpeğe sahipseniz, köpek nezlesi olan köpeğinizi diğerlerinden uzak tutmalı ve sağlıklı köpeklerinizi de hastalığın bulaşmış olma ihtimaline karşın sürekli olarak gözlemlemelisiniz.
Köpek nezlesi, bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Köpek nezlesine yakalanan köpeğinizin dışa vurduğu ilk belirtilerden biri, kuru öksürük. Köpeğiniz hiçbir sebep yokken kuru öksürüğe yakalanır ve hırıltılı sesler çıkarır. Köpeğinizin boğazına bir şey takılmış gibi çıkan bu sesleri fark etmeniz, zor değildir. Bazı köpekler, hastalığın kuluçka döneminin ardından, öksürürken sıvı da çıkarabilir. Köpeğiniz hastalığı kaptıktan ve virüsler kuluçka dönemine geçtikten sonra semptomların görülmesi 3 gün ila 10 gün arasında sürebilir.
Köpek nezlesine yakalanan küçük aile bireyiniz, iştahsızlık yaşar ve çok fazla yemek yemek istemez. Halsizlik de görülebilen bu hastalıkta köpeğinizin keyifsiz olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Hapşurma ve burun akıntısı, köpek nezlesinin diğer semptomları arasında sayılabilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde öksürük, yüksek sesli olabilir. Eğer köpek nezlesinin seviyesi yükselmeye başlamışsa, köpeğinizin ateşinin çıkması da olasıdır.
Köpek nezlesinin tedavisi için, hastalığın belirtilerini fark eder fark etmez köpeğinizi sürekli olarak gözlemlemelisiniz. Köpeğinizin yaşadığı yerin temiz olmasını ve kalmasını sağlamalı, köpeğinizin bakımına özen göstermelisiniz. İyi bakılan köpeklerde birkaç gün ile birkaç hafta arasında semptomlar kaybolurken, kötü bakım şartları altındaki köpeklerde hastalık ilerler ve ağırlaşan bir tablo oluşturur.
Köpeğinizi iyileştirmek için kesinlikle reçetesiz satılan ilaçları kendiniz karar vererek kullanmamalısınız. Bu, işlerin daha da kötüye gitmesine sebep olabilir. Bunun yerine eğer hastalığın ağırlaştığını düşünüyorsanız ve içiniz rahat etmiyorsa, bilinçsiz ilaç kullanmak yerine veterinerinize danışarak uygun tedaviyi sağlamalısınız.
Köpek nezlesini önlemek için ise köpeğinize aşı yaptırabilirsiniz. Bu hastalığın önlemi için bir dizi aşı yaptırmak gerekir ve bu aşılar birkaç hafta arayla ikişer doz halinde yapılır. Eğer köpeğinize aşı yaptıracaksanız, birkaç hafta süre ile şehir dışına çıkmayacağınızdan emin olduğunuz bir dönemi seçmelisiniz. Ve birçok seyahat şirketinin, kafes ile seyahat edecek köpeklerde köpek nezlesi aşısının yapılmış olma şartı aradığını unutmamalısınız.