Kuşlarda Tüy Yolma Problemi

03-11-2018 00:40
Kuşlarda Tüy Yolma Problemi

Kuşların kendi tüylerini yolmasını görmüşsünüzdür. Özellikle papağanın göğüs tüylerinin olmaması ve çıkan tüyleri de gagalarıyla koparması davranışıyla karşılaşıldığında, deri tüy biyopsisi uygulanması gerekir. Aynı zamanda tiroid hormonu düzeyi de test edilmelidir. Hipotiroid hastalığı kuşlarda az rastlanmasına rağmen, ortalamanın altında tiroid düzeyi, tüylere zarar verme davranışının görülmesinde yaygın bir sebeptir.

Kuşların Tüyünü Yolmasının Sebepleri Nelerdir? 

Tüylerini koparmış ve koparmamış papağanlar üstünde yapılan bir çalışmaya göre tiroksin hormon düzeylerinin karşılaştırılması sonucu tiroid ile bu davranışların ilişkisi kanıtlanmıştır. İstatistiksel verilere göre, tüylerine zarar vermiş olan kuşların vermemiş olanlara göre tiroksin değerleri düşük bulunmuştur. Kandaki demir seviyesinde gözlemlenen başka bir değerdir. Klinik çalışmalarda tüylere zarar verme davranışıyla aspergillozis (mantar hastalığı) arasında da kuvvetli bir ilişki saptanmıştır.

Kuşlarında çoğu insan ve evcil hayvan gibi küfe karşı alerjisi ya da hassasiyeti olabilir. Ayrıca klinik aspergillosis de olabilirler. Çevredeki ve besinlerdeki küf kaynakları mümkün olduğunca azaltılmalıdır. İltihaplı deri hastalığının, toksinlerin ve alerjenlerin birikmesi sebebiyle, deride iltihaplanma oluşması ve kuşun kendini rahatlatmak için tüylerini yolması sonucu oluşması da muhtemel bir sebeptir.

Kuşlara Alerji Testi Yapılabilir mi?

Ne yazık ki kuşların neye karsı alerjisi olduğunu ölçmek için bir alerji testi bulunmamaktadır. Alerjileri kontrol altına almanın en iyi yolu önlem almaktır. Çevresel alerjiler (polenler, küfler, tozlar), temas alerjileri (temizleme malzemeleri, deterjanlar, parfümler) ve beslenme alerjileri (besinler, besinlerdeki küfler) bilinen alerji türleridir. Mevsim alerjileri icin antihistaminikler kullanılabilir. Ancak her durumda ise yaradığı söylenemez.

Kuşlara Banyo Yaptırılır mı? 

Tüy yolma problemlerinde, diğer bir önemli konu ise banyodur. Kuşunuzu haftada 2 kez yıkamalısınız. Şampuan ve sabun kullanmadan yıkanmalıdır. Yağ içeren ürünler mantarı artırabileceği veya oluşmasına ortam oluşturabileceğinden kullanımından sakınılmalıdır.

Kuşlarda Tamamlayıcı Besinler Nelerdir? 

Tamamlayıcıları besin olarak pişmiş tavuk, ıspanak, lahana, yeşil biber, bezelye, pişmiş yumurta, badem, zeytin yağı, çilek, ay çekirdeği, mercimek kullanılması iltihaplı deri hastalığından korunma yöntemi olarak sayılabilir. İlave olarak, veteriner kliniklerinde ve pet shoplarda satılan bitter beak ( acı spreyler) koruyucu ve engelleyici olarak kullanılabilir.

 

Yazar : Vet. Hekim Müzeyyen Konuralp

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.