Led Armatürlerin Temizliği Nasıl Yapılmaktadır?

19-05-2019 16:03
Led Armatürlerin Temizliği Nasıl Yapılmaktadır?

Akvaryumlarda kullanılan led armatürler, geleneksel akvaryum aydınlatma sistemlerinin yerini almaya başlamıştır. Floresan, metal halide, akvaryum led ışık gibi aydınlatma sistemleri tatlı su ve tuzlu su akvaryumlarında kullanılırken hepsinin bir bakım, temizlik ve değişim periyodu olmalıdır. Çalışma ortamı su ve neme maruz kalan aydınlatma armatürlerini uzun ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için temizlik ve bakım önemlidir.

Özellikle resif akvaryumlarında kullanılan Aqua reef gibi profesyonel led aydınlatma, akvaryumunuzdaki en büyük harcamalardan biridir. Aydınlatmalar yüzlerce Lira’ya mal oluyor ve güneşi evlerimizin içinde yeniden yaratmaya çalışmak için harcadığımız enerji, akvaryumlardaki en büyük harcamalardan biridir.

Mercanlarınıza yüksek kalitede ışık sağlamaya çalışmak için para ve enerjiyi harcıyorsunuz ama bu ışık bakımını ne kadar yapıyorsunuz ? Led armatürlerin temizliği nasıl yapılmaktadır diye merak ediyorsanız , işte size pratik temizlik önerileri :

Işıklarınız ve mercanınız arasındaki yüzeylere bakın. Tankın üstünde bir cam kapak var mı? Temiz ve net mi, yoksa ışığı engelleyen bir tuz, kireç veya puslu görüntü oluşumu var mı? Işıklarınız ve mercanlarınız arasındaki şeyleri inceleyin ve ışık sisteminizden en iyi şekilde yararlanmak için ışığın yolunun serbest ve temiz olduğundan emin olun. Eğer kirlilik artarsa fark edeceğiniz ilk şey, mercanlarınızın gösterdiği renklerin daha az etkileyici ve donuk kahverengiye doğru kayması olacak. Ayrıca, asalak alglerinden kaynaklanan problemlere sahip olma ihtimaliniz de daha yüksek olacaktır.

Akvaryum led aydınlatma bakımı günlük, haftalık , aylık ve 3 aylık periyotlarla yapılmalıdır.

·Günlük bakım; gözle yapılmalıdır. Yanmayan, sönük yanan led kontrol edilmelidir.

·Haftalık bakım; aydınlatma kapalı ve soğuk iken yapılmalıdır. Sadece, kuru mikrofiber bez kullanarak, hafifçe üzerindeki tozlardan arındırılmalıdır. Eğer ki; su ve tuz lekeleri var ise o halde duru su ile hafif ucunu nemlendirdiğiniz bez ile temizleyip sonra nemli bölge kurulanmalıdır.

·Aylık bakım; aydınlatma kapalı ve soğukken, nemli mikofiber bezle elektrik kablosundan askı aparatına kadar, akvaryum led aydınlatmanın ön ve arka yüzeyi lekelerden arındırılmalı, sonrasında kuru mikofiber bez ile kurulanmalıdır.

·3 aylık bakımda; aylık bakımda uygulananlara ek olarak, kablolarda kırık, ısınma, aşınma gibi durumlar kontrol edilir, led aydınlatma vida yerlerinden sökülerek, dikkatli bir şekilde tozundan arındırılmalıdır. Bunun için yumuşak bir fırça kullanılabilir. Led yüzeyi ve varsa led fanları hafif basınçlı toz iticilerle tozundan ayrıştırılabilir. Ek olarak led yüzeyleri, hafifçe nemli mikrofiber bez ile temizlenmelidir. Amonyak ve alkol içerikli temizleyicilerden, kağıt havlu ya da sert süngerlerden kaçınılmalıdır.

Akvaryum led armatür bakımlarında çok inatçı lekeler ve kirler var ise 1 bardak suya 1 damla bulaşık deterjanı damlatıp köpürtülür. Köpük mikrofiber bezin ucuna alınıp inatçı bölgelerde denenebilir. Klasik camsil ürünler de işe yarayabilir. Fakat hiçbir zaman bu deterjanlar doğrudan akvaryum led armatür üzerine püskürtülmemeli ya da dökülmelidir. Yapacağınız bu bakımlar sonrasında iyice havlandırarak ve kurutarak, dikkatli şekilde tekrar eski haline getirerek armatürü monte etmeden önce 1 kez fişe takıp kontrol edilmelidir. Herhangi bir problem yoksa yerine yerleştirilmelidir.

Aqua reef marka gibi kendi sınıfında profesyonel olan led aydınlatma armatürleri için 6 aylık ya da yılda 1 kez teknik servisi veya bakım profesyonellerince kontrol ve bakımı yapılması önerilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.