Lepistes Akvaryumu

15-11-2018 01:13
Lepistes Akvaryumu

 

Lepistes veya gupi ( guppies ) , Poeciliidae familyasından canlı doğurabilen balık türüdür. Anayurdu Güney Amerika olan lepistes, akvaryum hobcileri arasında en popüler olan balık türlerinden biridir. Erkekleri renkli, dişileri ise nispeten daha az renkli olur. Gerekli ortam sağlandığında kısa zamanda hızla ürerler.

Lepistes bakımı:

Lepistes genelde bakımı kolay, yeni başlayan hobicilere uygun ve kolay üreyen balıklar olarak nitelendirilir ve cazip fiyatları, görsellikleri iyi olması sebebiyle piyasada oldukça popüler ve tercih edilen balıklardır. Aslında bu durumun bir de diğer yüzü var. Yanlış filtrasyon, fazla yemleme, yanlış ısı gibi durumlardan ötürü kolayca ölebilirler.

 

 

Koloni şeklinde 1 erkek 3-4 dişi şeklinde kolonize edip büyük akvaryumlarda bu sayıları çoğaltabilirsiniz. 2 erkek 8 dişi 3 erkek 12 dişi gibi. Erkekler alan sahiplenir ve diğer erkeklere pek tahammülleri yoktur ama en göze hitap eden lepistesler hangi varyate olursa olsun erkek lepisteslerdir.

Lepistes türleri nelerdir ?

lepistes türlerinin sınıflandırılması aslında çok karışık bir iştir. Çünkü çeşitli form ve yapıya sahip lepistesler çarprazlandığında oldukça geniş skalalar karşımıza çıkabilir.

Yabancı kaynaklarda;

  • bayrak kuyruk,
  • kılıçkuyruk,
  • iğne kuyruk,
  • taç kuyruk,
  • yelpaze kuyruk gibi , ya da smokin lepistes, mozaik lepistes, kobra lepistes

gibi isimlerle sınıflandırılan lepistes türlerinden başlıca popüler olan çeşitler arasında Moscow Blue, Full Red, Platinium, Moscow Green, Flamingo lepistes, leopar lepistes, Alman lepistes gibi varyateleri gösterilebilir ve karışık koloni kurarsanız yavrularınızın saf ırk olma ihtimali düşüktür. Kaldı ki bununda pek önemi yoktur. Rengarenk olmalarıyla güzelliklerini sergileyen canlılardır.

    Yavrularına karşı agresif davrandıklarından ötürü bitkili akvaryumlarda beslemekte fayda var ve yavruların saklanabileceği şekilde dekorasyon yada bitkilendirme yapmak mantıklı olacaktır. En son çare olarak rafya bu sorunu çözebilir ama şahsen yavruluk denen şeyleri kullanmıyorum ve yakın çevreme de önermiyorum. Bu şahsi bir görüştür, daha profesyonel kişiler farklı görüşler de bildirebilir.

     

    Akvaryum içerisinde tercihen dış filtre, akvaryum küçükse veya bütçe yetersiz ise şelale filtre öneririm çünkü iç filtrenin çok akıntı yapması durumunda yavruların zarar görme ihtimali doğabiliyor.

     

    Hem bitkisel hem de etçil beslenen bu canlılara bitkisel yemlerin yanı sıra kan kurdu, artemia , su piresi gibi özellikle canlı yemlerle besleyerek formlarını, renklerini ve üreme hızlarını/kalitesini artırabilirsiniz.

     

    Sıcaklık konusunda dikkatli olmakta fayda var, şahsi deneyimlerime göre ideal ısı 28 derece civarıdır ve bu sıcaklık yükseldikçe ve düştükçe hastalık ve kayıplar başgösterebiliyor.

     

    Genelde akvaryumun orta-üst kısımlarında yüzel bu balıklar ebat olarak küçük oldukları için akvaryumda kalabalık olarak bakıldıklarında görsel olarak ciddi anlamda haz verirler ve yer tutma, üreme çabaları ve bitmeyen hırsları sayesinde akvaryum hobisinden sıkılmanızın önüne geçerler. Az sayıda lepistes alsanız dahi bir kaç ay içerisinde bu sayının 2 3 katına kadar artabilir popülasyonları ki sadece dişi balık alsanız dahi bir döllenme ile birden fazla kez doğum yapabildikleri için yine üreme yoluna gidebilirler.

     

    Üretmesi bu kadar keyifli bakması nispeten yeni hobici arkadaşlara daha uygun oldukları için zevkle bakabilir hatta saf ırkları tek başlarına besleyerek bu konu üzerinde çalışabilirsiniz. Şahsen sırf Moscow Blue'lerden oluşan akvaryumun görsel zevkine doyamıyorum.

     

    Hepinize sağlıklı hobiler dilerim.

    Yazar: İbrahim ATALAY ( Akvarist - Hobici )

    IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.