Muhabbet Kuşlarında Mantar ve Tedavisi
Muhabbet kuşları yaşam alanlarımızın neşesi oldukları kadar, ekstra özen ve ilgi isteyen canlılardır. Zira hassas bir anatomiye sahiptirler ve dikkatsiz davranışlar onların sağlığı için tehlike sebebi yaratabilir. Bu risklerden biri de muhabbet kuşlarında sıkça görülen mantar rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığın hijyenik olmayan yemlerin kullanımı, kafes temizliğine özen gösterilmemesi, A vitamini eksikliği, aşırı sıcak ve nemli ortam, aynı yerde sigara tüketilmesi gibi pek çok sebebi vardır. Bağışıklık sistemi zayıf ya da yavru olan kuşlarda mantar rahatsızlığının görülme riski çok daha yüksektir. Muhabbet kuşlarınızın yaşam ortamı, yem kabı, suluklar ve diğer ekipmanlar hijyenik açıdan yetersiz kaldığı takdirde hastalık hızlıca yayılacaktır.
Mantar hastalığı öncelikli olarak muhabbet kuşlarının gagasında başlar ve eğer fark edilmezse hızlıca ayaklara bulaşır. Sonrasında ise hastalık hava keselerine geçiş yapar ve bu durum muhabbet kuşlarının ölümü ile sonuçlanabilir. Mantar hastalığını kuşlarınızın gaga altı ve yanları, ayakları, göz kenarları gibi bölgelerine bakarak anlayabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzun derisi sünger görüntüsüne geliyorsa ya da tüylerde dökülme yaşanıyorsa bu sizin için geçerli bir belirtidir. Muhabbet kuşlarında mantar olan bölgedeki deri canlılığını kaybeder ve hastalık kısa sürede tedavi edilmediği takdirde şekil bozuklukları meydana gelebilir.
Muhabbet kuşlarında mantar hastalığının yaşanmaması için kafesi haftada bir kez dezenfekte etmek ve şayet mantarlı kuşunuz varsa diğer kuşlardan uzak tutmak faydalı olur. Yine aynı şekilde sularını kaynatılmış ılık su olarak vermek ve vitamini hiçbir zaman eksik etmemek geçerli önlemler arasında sayılabilir. Hijyen yalnızca kafes ortamında değil verilen yemlerde de gerekli bir ihtiyaçtır. Açık yemlerin tüketimi hijyenik olmayan sonuçların doğmasına neden olabilir. Bu durumda muhabbet kuşlarınızın mantar hastalığına yakalanması ve yakınlarındaki kuşlara bulaştırılması kaçınılmazdır.