Soğuk Havalarda Köpek Bakımı

27-07-2018 22:58
Soğuk Havalarda Köpek Bakımı
Kış mevsimi hepimiz için zorlu ve aldığımız önlemlerin yoğunluğu sebebiyle çoğunlukla yorucu geçen bir süreçtir. Pek çok yol deneyerek kışı sağlıklı ve sorunsuz biçimde atlatmak için mücadele ederiz. İnsanlar olarak işimiz çok daha kolaydır, çünkü yapacaklarımız öncesinden bellidir. Fakat sadık dostlarımız için kışı rahatça atlatmak her zaman pek de kolay olmayabilir. Zira kış mevsimi köpekler için oldukça zor geçer. Hele ki bahçede yaşıyorlarsa soğuk havayla baş edebilmek daha da güç hâle gelir. En önemlisi de köpekler konuşamadıkları için ihtiyaçlarını ya da rahatsızlıklarını dile getirme şansları yoktur. Peki soğuk havalarda köpek bakımı nasıl olmalıdır? Her şey gibi bunun da belli başlı kuralları vardır ve o kurallara uymak sadık dostunuzla daha uzun zaman güzel vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
- Köpekler de tıpkı diğer pek çok hayvan gibi hareket etmeleri sonucu açığa çıkan enerjiyle ısınırlar. Dolayısıyla soğuk havalarda onları bağlı tutmak yapabileceğiniz en zararlı hareketlerden biri olur. Köpekler soğuk havada dilediği gibi hareket ederek vücut ısılarını dengelemelidir. Bu konuda içgüdüleri onlara önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
- Köpeğinizin dışarıda olması gerçekten gerekliyse donmalara karşı devamlı olarak kontrolünü yapmalısınız. Çok soğuk ya da karlı havalarda donma genellikle uç organlar olarak bilinen parmaklar, kuyruk ucu, kulak, penis ve vulva gibi kısımlarda gözlemlenir. Bu anlamda mümkün mertebe dostlarınızı içeride tutmanız onları korumak için değerli bir adım olur.
- Köpeğinizin dış ortam aktiviteleri soğuk havalarda onu daha fazla yoracak ve güçsüzleştirecektir. Kuvvetini ve en önemlisi de vücut ısısını toparlaması için ek besin takviyesi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu ek öğün ilave protein ya da ufak ara öğünler olabilir.
- Köpeğiniz dışarıdayken şiddetli ya da sürekli olarak titriyorsa bu hipotermi anlamına gelebilir. Bu tip durumlarda onu eve almanız ve kesinlikle yavaş bir şekilde ısıtmanız gerekir. Çünkü ani şok değişimleri onun direnci zayıflamış bedeninde şok etkisi yaratma riski taşır.
- Köpeğinizi karlı havalarda yürüyüşe çıkardığınızda tuz atılmış bölgelere götürmemeye özen göstermelisiniz. Buz çözücü olarak kullanılan maddeler patilerinde tahrişe yol açabileceği gibi bu maddelerin sindirilmesi de zehirlenme gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca üzeri buz tutmuş su birikintilerinden uzak durmak da, ince buzların kırılması sonucu oluşabilecek hayati tehlikeleri yok edecektir.
- Köpekler tüyleriyle ısınan canlılardır ve tüylerini traş ettirmemeniz onların sıcak kalması için geçerli bir yöntem olacaktır. Dışarı çıkmadan önce yıkadıysanız iyice kuruduğundan emin olmanız gerekir. Tüyleri kurusa bile derileri geç kuruduğu için kuruladıktan sonra içeride birkaç saat geçirmiş olmasına özen gösterin. Kıyafet giydirmeyi tercih edecekseniz seçiminizi sıcak tutma özelliği olan polarlardan yana kullanabilirsiniz.
- Yavru, hasta ya da yaşlı köpeklerin soğuğa daha dayanıksız olduğunu unutmayın ve onların dışarıda geçirdiği süreyi minimuma indirmeye gayret edin.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.