Sultan Papağanı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

04-08-2018 02:48
Sultan Papağanı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sultan Papağanı Hakkında Genel Bilgi

Bilimsel adları Nymphicus Hollandicus olan Sultan Papağanı Kakadular familyasına aittirler. Boyları genellikle 28-34 cm olur. Gri ve sarı renk tonlarına sahiptirler. Ortalama ömürleri yaklaşık 20 yıl olur.

 

Sultan Papağanı Sahiplenirken

Çoğu insan bu tür kuşları sahiplenirken kendilerine daha çok ilgi göstereceklerini düşündükleri için çift olarak almak istemez. Fakat bu çok da doğru bir düşünce değildir, Sultan Papağanı çift olarak da çok rahat evcilleşebilirler. Aksine siz yanlarında olmadığınız zaman depresyona girip hırçınlaşabilirler.
 

Sultan Papağanı Eğitimi

Sultan papağanı sahiplenirken çiftin hemcins olmamasına dikkat edin aksi takdirde kavga edip birbirlerine zarar vermeleri olasıdır. Sultan Papağanı alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu Papağanın yaşıdır. Eğer aldığınız Sultan Papağanı sahiplenirken yavru sultan papağanı yani 5-6 aylık almaya dikkat ederseniz elinize alıştırmanız daha kolay olacaktır. Dişi Sultan Papağanları konuşmaya erkekleri kadar yatkın değildir, konuşturmak istiyorsanız erkek Sultan Papağanı almalısınız. Özellikle sahiplenirken halsiz olmamasına dikkat etmelisiniz.
 

Sultan Papağanı Dişi Erkek Ayrımı Nasıl yapılır?

Erkek Sultan Papağanı doğası gereği dişileri etkilemek için daha farklı ve yüksek ses tonlarında öterler ve tüyleri dişilere göre daha parlak ve uzundur. Cinsiyet ayrımı 9 aylık olduklarında daha kolay olur Erkek Sultan Papağan dişilere 6 aylıkken kur yapmaya başlar.

Erkek Sultan Papağanları doğası gereği dişileri etkilemek için daha farklı ve yüksek ses tonlarında öterler ve tüyleri dişilere göre daha parlak ve uzundur. Cinsiyet ayrımı 9 aylık olduklarında daha kolay olur Erkek Sultan Papağanları dişilere 6 aylıkken kur yapmaya başlar.
                                                                                                                  

Sultan Papağanlarının Yaşam Alanları Nasıl Olmalıdır? 

Sultan papağanı kafesi alırken dikkat etmeniz gereken ilk nokta kafesin yuvarlak olmamasıdır. Yuvarlak kafeslerin tellerinin tamamı dikey olduğundan dolayı kuşunuz rahat tırmanamaz. Ayrıca şekli kuşunuzun yön duygusu da köreltecektir. İkinci Olarak kafeste yer alan tünekler çok küçük veya çok büyük olmamalıdır aksi takdirde kuş çeşitli eklem eklem sorunlarına maruz kalacaktır. Aldığınız yemliklerin Muhabbet kuşları için değil de Sultana Papağanları için olması kuşunuzun daha rahat yem yemesini sağlayacaktır.
Hazırladığınız kafeste kesinlikle kuş kumu olmalıdır. Kuş kumu kuşunuzun yediklerini sindirmesine yardımcı olur. Kuş kumunu yemine karıştırmak yerine ayrı bir yemliğe koymanız daha doğru olur.
 

Sultan Papağanı Ne Yer ?

Sultan papağanı yemi sağlıklı ve güçlü olmaları, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları için kafeslerine koyacağınız yiyeceklere dikkat etmeniz gerekiyor. Sultan papağanı yemi alırken açık sultan papağanı yemi ve kapalı sultan papağanı yemi olarak satılıyor eğer yemi açık alacaksanız sultan papağanı yeminin taze olup olmadığına, içerisinde böceklenme olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. 
 
Aynı zamanda açık yem içerisinde çok fazla çekirdek varsa muhabbet kuşu yemi ile takviye etmenizi tavsiye ederim çünkü  sultan papağanlarının çekirdeği sevmeleri aynı zamanda çok yemeleri karaciğerlerinde yağlanma yapacaktır, bu nedenle yem takviye etmeniz çekirdek oranı azalacaktır ve karaciğerinde yağlanma olmayacaktır.
 
Kapalı markalardan sizlere önerebileceğimiz Versele Laga Paraket Yemi güzel bir yemdir, diğer farklı sultan papağanı yemi markaları olarak vitakraft, polo, nature plan, lora, jungle, gold wings, bonnie gibi diğer sultan papağanı yemi markalarıda tercih edebilirsiniz.
Yazar : Deniz Berdan Başyiğit - Hobici
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.