Yaşlı Kedilerde Bakım Önerileri

11-11-2018 23:05
Yaşlı Kedilerde Bakım Önerileri

Minicikken aldığınız kedinizin artık büyüdü ve şimdi olgunluğunda ilerisinde...

Yaşı ilerleyen dostunuzun, ilerleyen yaşlarında huzurlu bir hayat geçirebilmesi için ona destek olmalısınız. Küçükken kıpır kıpır olan kediniz, artık durağan döneme girmektedir.

Kedilerde yaşlanma belirtileri nasıl anlaşılır?

Eğer çok yakından ve yakından dikkatlice bakılırsa, yaşlanma belirtileri rahatlıkla görülebilir.

1.Metabolizması yavaşladığından yaşlı kedi kilo almaya başlar

2.Dişlerinin bazılarını kaybedebilir

3.Esnekliği azalır ve eski hareketliliğini kaybeder

4.Bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklara karşı açık hale gelir

5.Mide bağırsak sistemi yavaşlar ve kabızlık problemi başlar

 

Bu maddelere bakarak karamsarlığa kapılmayın, kedinizin günlük yaşamında yapacağınız bazı ufak değişikliklerle dostunuzun altın çağını rahat geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Yaşlı kedi bakımı nasıl olmalıdır ? 

İşte birkaç püf noktası;

Düzenli kontrol yapın!

Kedinizin vücudunu 2-3 günde bir kontrol edin

Lokal tüy dökülmesi, herhangi bir yerinde şişlik, burun akıntısı, eklemlerinde ağı olup olmadığı, düzenli idrar ve dışkı yapıp yapmadığı, iştah ve yeme alışkanlığı gibi, eğer bir anormallik gözlemlerseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı öneririz

Ayrıca onu 2 ayda bir veteriner hekim kontrolünden geçiriniz , bu şekilde bir çok problemi daha başlamadan önüne geçebilme fırsatı bulursunuz.

Sıcak ortam sağlayın !

Kediniz yaşlandığı için eklem ağrısı ve iskelet problemleri ile karşılaşabilir. Yatağına yumuşak yastıklar koyup, konforlu bir yatak oluşturun, yaşlandığı için daha çok dinlenecek, yatağında daha çok vakit geçirecek

Özellikle sonbahar ve kışta onu nemli ve serin yerlerden uzak tutun

Soğuk havalarda yatağının altına sıcak su torbaları ilaveten koyabilirsiniz

Ayrıca kedinizin bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir

Obeziteye dikkat !

Yavaşlayan metabolizma ve hareketsizlik şişmanlığı arttırır, bunun için düşük kalorili kedi maması ve yağsız besinler kullanarak, mutlaka veteriner hekiminizin önereceği bir mamayı seçin

Tıpkı insanlardaki gibi kedilerde de , yaş ilerledikçe gıdaları sindirememe sorunu olur, bunun için günlük gıdasını daha az porsiyonlarda ve sık olarak vermeniz daha yararlı olacaktır

Günde 1 çay kaşığı zeytin yağı içirerek de kabızlığı önleyebilir

Peki ya tüyler ?

Yaşlı dostunuzun eskisi kadar esnek olmaması, temizlenememesine sebep olabilir. Ona yardımcı olmalısınız. Uzamış ve kirlenmiş tüyleri kesebilir, hafif nemle bezle genital bölgesini temizleyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak tüylerini özel fırçası ile nazikçe fırçalamalısınız.

Kedi kumu

Mutlaka kediler için özel hazırlanmış sağlıklı kum kullanın, kum seçerken fiyatını değil, kalitesini ön planda tutun. Yaşlı kedilerin solunum yolları, daha hassas olduğu için fazla ince ve tozlu kumlardan kaçınmak gerekir. Ayrıca kumunu daha sık değiştirin ve kedi kum kabını daha sık yıkamanız önerilir.

Yeni bir arkadaş!

Yaşlı dostunuza arkadaş istiyorsanız, hareketli veya yavru kedi almamaya özen gösterin. Yavru oynamak isteyecek, bu da yaşlı kedinizi strese sokacaktır. Sevgili kedinizin altın yıllarını, rekabetten uzak ve huzur içinde geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Egzersiz !

Yaşlı kediniz artık genç eskisi gibi olmadığından mevcut durumu için rahat bir yaşam alanı kurmalısınız. Tezgahların, masanın, mobilyaların üzerine çıkan ve dolap üstlerinde gezinen kedinizin enerjisi artık buna elverişli olmayabilir. O sebeple, bu alanlara kolay çıkabilmesini sağlayacak rampalar ilave etmenizde fayda olur.
Sürekli uyuma ve yatma isteği olabilecek yaşlı kedinizde, süresi uzun olmayan, mini oyunlar oynayabilirsiniz. Bu sayede onu çok yormadan minik egzersizler yaptırmış olursunuz. 
Yattığı yerden de oynayabileceği dikkat arttırıcı kedi oltası, interaktif kedi oyuncakları da işe yarayabilir.
Sevimli kedinizle birlikte sağlıklı bir yaşam sürmeniz dileklerimizle...
 
Evcilal Pet Shop
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.